Helshoogte

Miles Mossop behoort niet tot het legioen van Zuid-Afrikaanse contractgrowers, druiventelers die hun fruit leveren aan wijnproducenten die vervolgens met de eer gaan strijken door hun eigen naam op het etiket te zetten. Integendeel. Mossop is een van de betere wijnmakers in de Rainbow Nation, en dermate talentvol dat bankier G.T. Ferreira hem vroeg om topwijnen te gaan produceren.

In Stellenbosch had ‘GT’  zichzelf in 1994 Tokara cadeau gedaan, een speeltje in Helshoogte dat louter diende als buitenplaats. Ontspannen. Braai. Uitzicht.

Maar wie alles al heeft, komt er op een gegeven moment achter dat aan het geluk nog een eigen wijn ontbreekt. En daar kwam Mossop in beeld die ontdekte dat Helshoogte een hemel was voor druiven om ambitieus rood mee te produceren.

Daarenboven kreeg Mossop een fikse cheque om een cutting edge winery neer te zetten. Die voorzag bovendien in een budget om als eerste wijnproducent een commerciële uitvoering van NDVI in te zetten, een soort infraroodsysteem waarmee ‘uitgelezen’ kan worden hoe de verschillende percelen er voor staan.

Ook werd er grond voor witte druiven aangeschaft in cool climates Elgin en Hemel-en-Aarde. En dat het in laatstgenoemde regio fris kan zijn, illustreert de naam van de wijngaard: Siberia.

Nu wensten Ferreira en Mossop hun eerste wijnen in 2005 nog niet als Tokara te branden. De nieuwe ster moest immers voorzichtig gebracht worden. Het sap dus maar verkopen aan een ander? Daar vonden ze de kwaliteit weer veel te goed voor. Een tijdelijk label bood oplossing: Zondernaam.

In die hoedanigheid heeft ook Nederland met deze wijnen kennisgemaakt. Gall & Gall verkocht ze. En doet dat nog steeds. Inmiddels echter menen Ferreira en Mossop dat wit en rood goed genoeg zijn om niet Zondernaam meer door het leven te gaan maar onder eigen naam: Tokara.

Ik proefde hun Chardonnay 2012 en noteerde: ‘Mooie, luxe witte. Met de dientengevolge onontbeerlijke geroosterde nootjestouch, ingetogen wit fruit, een ticket to the tropics (maar dan niet van Gerard Joling), tevens vrij van Mona roomtoetjes- of yoghurtachtige associaties in de afdronk, fraaie zuren.

En dan mag de prijs van € 9,49 eigenlijk weer geen naam hebben.

    • Harold Hamersma