Grieks parlement stemt in met bezuinigingswet

Parlementariërs feliciteren de Griekse premier Antonis Samaras (links) nadat het parlement akkoord ging met een wet die nieuwe bezuinigingen betekent en duizenden ontslagen. Foto Reuters / John Kolesidis

Het Griekse parlement is vannacht akkoord gegaan met een wet die nieuwe bezuinigingen mogelijk maakt. Ook kunnen door de wet 12.500 ambtenaren, vooral leraren en gemeentelijke werknemers, onvrijwillig worden overgeplaatst of mogelijk ontslagen. Voor nog eens 15.000 ambtenaren dreigt eind volgend jaar ontslag.

Een nipte meerderheid van de parlementariërs stemde voor meldt persbureau AP, twee leden van de regeringspartijen stemden tegen een wet die het ontslag van politieagenten mogelijk maakt. Alle andere maatregelen werden unaniem gesteund door de coalitie, die 155 van de 300 zetels heeft.

Minister van Financiën Yannis Stournaras zei tijdens het debat:

“Ik begrijp de ontberingen van de Grieken tijdens deze crisis volledig, maar ik ben er volledig van overtuigd dat het pad dat we hebben gekozen juist is.”

De wet was de eerste grote test voor de conservatieve premier Antonis Samaras sinds een linkse partij zijn coalitieregering vorige maand verliet. Het Internationaal Monetair Fonds en andere Europese landen hebben de maatregelen geëist als voorwaarde voor de noodhulp waarop Griekenland sinds 2010 leunt.

De dertien maanden oude coalitieregering beweert dat al vooruitgang is geboekt bij het stabiliseren van de verbrijzelde economie. Op de tv verklaarde Samaras gisteren de omzetbelasting te verminderen voor restaurants en cateringdiensten van 23 procent naar 13 procent, de eerste belastingverlaging sinds de crisis begon eind 2009.

Een beveiliger van een school, Yiorgos Avramidis (43) uit Edessa wordt getroost door collega’s tijdens een demonstratie gisteren. De nieuwe wet maakt het ontslag van duizenden ambtenaren mogelijk. Foto Reuters / Yannis Behrakis

Stakingen en demonstraties tegen wet

Gisteren werd op het Syntagma-plein voor het parlementsgebouw gedemonstreerd tegen de geplande bezuinigingen. Door een staking lagen het openbaar vervoer, vliegverkeer, ziekenhuizen en andere openbare diensten voor de vierde keer dit jaar plat. Al de hele week zijn stadhuizen gesloten.

Voor vandaag geldt er een protestverbod van elf uur lang in verband met een bezoek van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Premier Antonis Samaras gaat met Schäuble praten over een speciaal ondersteuningsprogramma van Duitsland voor Griekse midden- en kleinbedrijven. Demonstranten mogen niet in de buurt van het parlement en het Syntagmaplein komen.

    • Anouk Eigenraam