Goede doelen-film, vóór de aanpassingen

Wit Licht

Ned. 3, 22.20 – 00.10 uur (Jean van de Velde, 2008)

„Borsato doet de tenen net niet krommen” was op 10 december 2008 de kop boven de recensie van de film Wit licht, waarin zanger Marco Borsato – ook ambassadeur van hulporganisatie War Child – de hoofdrol speelt als kok die een kindsoldaat, een vriendje van zijn zoon, uit de klauwen van een meedogenloze Afrikaanse rebellenleider gaat redden. De film werd door critici zuinigjes ontvangen, deze krant gaf twee sterren. Ruim vier maanden later volgde het bericht dat een hermontage onder de noemer The Silent Army zou draaien op het filmfestival van Cannes. Wat was er gebeurd?

Bij toeval had een kennis van de invloedrijke Franse sales agent Pierre Rissient de film gezien en aanbevolen. Rissient wilde hem voordragen aan Cannes, op voorwaarde dat regisseur Van de Velde enige aanpassingen deed. En zo geschiedde: de overvloedige muziek werd teruggebracht, de flashbackstructuur herzien, er sneuvelden wat scènes en het eind werd krachtiger. Wie de twee films vergelijkt, kan er niet onderuit te constateren dat The Silent Army beter is. Jammer dus dat vanavond Wit licht wordt uitgezonden.

    • André Waardenburg