Goede doelen-film van Borsato, vóór de aanpassingen

Wit licht werd opgenomen in Oeganda en Zuid-Afrika.

Wit licht (Jean van de Velde, 2008) Ned. 3, 22.20 – 00.10 uur

„Borsato doet de tenen net niet krommen” was op 10 december 2008 de kop boven de recensie van de film Wit licht, waarin zanger Marco Borsato – ambassadeur van hulporganisatie War Child – de hoofdrol speelt als kok die een kindsoldaat, een vriendje van zijn zoon, uit de klauwen van een meedogenloze rebellenleider, ergens in Afrika, gaat redden. De film werd door critici zuinigjes ontvangen, deze krant gaf twee sterren.

Normaal gesproken is daarmee de kous af. De film is gemaakt, in première gegaan en gerecenseerd, over tot de orde van de dag. Maar nee. Ruim vier maanden later volgde het bericht dat een hermontage van de film onder de noemer The Silent Army zou draaien op het belangrijke filmfestival van Cannes. Wat was er gebeurd?

Bij toeval had een kennis van de invloedrijke Franse sales agent Pierre Rissient de film gezien en hem aanbevolen. Rissient wilde hem wel voordragen aan de selectiecommissie van het filmfestival van Cannes, op voorwaarde dat regisseur Jean van de Velde enige aanpassingen zou doorvoeren.

En zo geschiedde: de overvloedige muziek werd teruggebracht, de flashbackstructuur werd herzien, er sneuvelden wat scènes en het eind werd krachtiger. Wie de twee films vergelijkt, kan er niet onderuit te constateren dat The Silent Army beter is. Jammer dus dat vanavond Wit licht wordt uitgezonden.

    • André Waardenburg