Fed poogt markten te kalmeren

De Federal Reserve gaat de steunaankopen van Amerikaanse obligaties pas afbouwen als er „substantiële vooruitgang” in de economie is. Met die woorden probeerde Fed-voorzitter Ben Bernanke beleggers gisteren de geruststelling te geven dat hij niet overhaast zal stoppen met het programma.

De Fed koopt elke maand voor 85 miljard dollar aan staatsobligaties en ander papier om de economie te stimuleren. Vorige maand ontstond onrust op de markten toen Bernanke aankondigde dat de Fed zou beginnen met het verminderen hiervan, als de recente economische verbeteringen – zoals de aantrekkende huizenmarkt en de dalende werkloosheid – doorzetten.

Sindsdien wordt er gespeculeerd over het moment waarop de Fed daar daadwerkelijk mee begint. Bernanke had in juni gezegd dat het in het najaar kon zijn, en veel beleggers hadden hier september van gemaakt. In een hoorzitting van het Huis van Afgevaardigden probeerde Bernanke gisteren de onrust te dempen. Hij zei onder andere dat er geen „uitgestippeld pad” is.

Ook herhaalde hij dat de rente laag blijft tot de werkloosheid is gedaald tot 6,5 procent. En zelfs daarna kan de Fed de rente nog laag houden, bijvoorbeeld als blijkt dat de werkloosheid niet daalt door het toegenomen aantal banen, maar doordat mensen het zoeken naar werk opgeven en dus buiten de statistieken vallen.