Extremistische Noor weer vrijgelaten in Frankrijk

Kristian 'Varg' Vikernes op archiefbeeld uit 1994 Foto AP/ NTB Scanpix, Johnny Syversen

De Noorse extremistische man die enkele dagen geleden door de politie in Frankrijk werd opgepakt is vanavond weer vrijgelaten, zo meldt persbureau AFP. Hij werd in verband gebracht met Anders Breivik, en ervan verdacht een “grote terroristische aanslag” beraamd te hebben.

Het gaat om de 40-jarige Kristian ‘Varg’ Vikernes, een Noorse black metalmuzikant, en een al eerder veroordeeld moordenaar en brandstichter. Hij werd samen met zijn vrouw, Marie Cachet, gearresteerd, maar er is door de politie geen bewijs gevonden dat er een terroristische aanslag is voorbereid door het paar.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, heeft inmiddels erkend dat er geen specifiek doel was geïdentificeerd voor het stel werd gearresteerd, maar dat de autoriteiten hadden besloten om “vooraf, en niet achteraf te handelen.”

Vikernes zou een van de mensen zijn geweest die een kopie van het extremistische manifest van Breivik ontvingen, voordat hij 77 mensen doodde in Noorwegen. Op zijn website bespreekt Vikernes het manifest van Breivik. Hij stelt zich daarin echter enkele keren kritisch op. Hij noemt Breivik een keer een ‘christian loser’ en zichzelf een ‘heiden’.

16 jaar vastgezeten

Vikernes kwam in mei 2009 vrij na zestien jaar in de cel te hebben gezeten vanwege de moord op Mayhem-gitarist Øystein ‘Euronymous’ Aarseth en de brandstichting in drie kerken in Noorwegen. Hij kwam in 2010 naar Frankrijk.

Hij zou volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken banden hebben met neonazi’s. Hij zou een “mogelijke bedreiging vormen voor de maatschappij”. Dat zou blijken uit de aard van onderschepte berichten die hij online plaatste. Uit het huis dat Vikernes deelde met vrouw Cachet werden wapens in beslag genomen. Cachet had recent legaal vier jachtgeweren aangeschaft.

    • Annemarie Coevert