Detroit is, na jaren van financiële problemen, officieel failliet

Detroit, de grootste Amerikaanse stad die ooit faillissement aanvroeg.
Detroit, de grootste Amerikaanse stad die ooit faillissement aanvroeg. Foto AP/Paul Sancya

De Amerikaanse stad Detroit heeft faillissement aangevraagd, zo meldt persbureau AP vanavond. Het is de grootste stad in de Verenigde Staten die dat ooit heeft gedaan.

Het gebeurt zelden dat een Amerikaanse stad faillissement aanvraagt, aldus onze correspondent Guus Valk, maar “Detroit is echt een geval apart. Het gaat daar al heel lang heel slecht.”

De staat Michigan stelde al in maart een expert op het gebied van faillissementen aan om de stad uit het fiscale dal te leiden waar het in was beland. Hij diende het verzoek om faillissement vandaag in.

Begrotingstekort opgelopen tot zeker dertien miljard euro

Schuldeisers is door de aangestelde expert, Kevin Orr, voorgesteld om een flinke korting op de openstaande schulden te accepteren. Dat zou hebben betekend dat schuldeisers voor elke uitstaande geleende dollar slechts enkele tientallen centen zouden terugkrijgen. De pensioenfondsen zouden zelfs genoegen hebben moeten nemen met minder dan tien cent.

Als de faillissementsaanvraag wordt goedgekeurd kunnen de bezittingen van de stad worden verkocht om de schulden af te lossen. Detroits begrotingstekort zou omgerekend ruim 290 miljoen euro bedragen. Volgens Orr bedraagt de schuld inmiddels dertien tot 15,2 miljard euro.

‘Het gaat al heel lang heel slecht in Detroit’

Detroit verkeert al lange tijd in diepe financiële problemen. Tussen 2000 en 2010 trokken een kwart miljoen mensen weg uit de stad, die in de jaren vijftig nog 1,8 miljoen inwoners telde. Een groot deel van de middenklasse en de bedrijven is de stad ontvlucht, wat catastrofale gevolgen heeft gehad voor de belastinginkomsten.

Buitenlandredacteur Tom Kreling schreef eind vorige maand nog in NRC Handelsblad dat de kans dat Detroit failliet zou gaan op dat moment 50 procent was:

“In de periode 2008 tot en met 2012 gaf Detroit jaarlijks gemiddeld 100 miljoen dollar meer uit dan dat er binnenkwam. In 2012 bleef de stad draaien door een lening van 80 miljoen dollar van de Bank of America, die al in maart dat jaar moest worden verstrekt. De kans dat de stad failliet gaat is 50 procent, zo zei de emergency manager op een openbare bijeenkomst voor bewoners van Detroit.

Sinds 1950 is de populatie van Detroit gedaald van ruim 1,8 miljoen inwoners naar 685.000 inwoners eind vorig jaar. In de regio Detroit, ruim 222 vierkante kilometer, staan naar schatting 78.000 gebouwen leeg, waarvan er 38.000 op instorten staan.

Doordat de stad over zo’n groot gebied uitgesmeerd is, moet Detroit ook in gebieden waar nog maar heel weinig mensen wonen diensten zoals gas, water en licht leveren. De emergency manager wil ook plannen maken om de stad in te doen krimpen.”