Debat in Algerije of president Bouteflika nog wel meekan

In de Algerijnse media is een discussie losgebarsten over het presidentschap van Abdelaziz Bouteflika, die begin deze week in Algiers terugkeerde na bijna drie maanden medische behandeling in Frankrijk voor een beroerte. De televisie toonde Bouteflika (76) in een rolstoel, omringd door zijn belangrijkste medewerkers. Hij keek strak voor zich uit. Alleen zijn vingers bewogen licht. Het enige wat hij hoorbaar, en met moeite, uitsprak, was „Inshallah”, zo God het wil.

Bouteflika’s bureau meldde dat de president „een periode van rust en revalidatie zal voortzetten”. Maar hoe lang of waar, is niet bekend.

De kranten drukten gisteren een uitvergrote foto af van de president in zijn rolstoel en vroegen zich af wat er nu gaat gebeuren. „Zal hij zijn taken kunnen uitoefenen?” vroegen met name de kranten Le Soir d’Algérie en El-Watan.

De Quotidien d’Oran stelde in een commentaar dat Algerije tijdens zijn afwezigheid heeft ontdekt dat „Bouteflika niet nodig is, maar dat verandering nodig is.”

Bouteflika is sinds 14 jaar aan de macht. Rond zijn presidentschap heerst een sfeer van geheimzinnigheid, een gewoonte van zijn generatie leiders die bang waren voor verraad in hun onafhankelijkheidsstrijd tegen Frankrijk.

Zijn huidige mandaat duurt nog negen maanden. Zijn aanhangers willen dat hij zich herkiesbaar stelt voor een vierde periode.

Bouteflika heeft ook wel wat steun in de media. De krant L’Expression schreef dat hij „nooit is opgehouden zijn functies te vervullen”.

De regeringspartij FLN verwelkomde Bouteflika’s terugkeer die volgens haar definitief einde maakt aan de speculaties over zijn vermogen weer aan het werk te gaan.

Maar de oppositie uit eveneens haar twijfel over de toekomst. De gematigde fundamentalisten eisen details over de gezondheidstoestand van de president. De sociaal-democraten willen vervroegde presidentsverkiezingen. (AFP, Reuters)