Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Dagenlang boven de 30 graden… krijgen we volgende week een hittegolf?

Een jongetje speelt met een gieter tijdens een zomerse dag op het strand van Hoek van Holland.
Een jongetje speelt met een gieter tijdens een zomerse dag op het strand van Hoek van Holland. Foto ANP / Jerry Lampen

De kans dat er op korte termijn een landelijke hittegolf aankomt, wordt steeds groter. Vanaf zondag hebben we dagenlang kans op temperaturen van boven de 30 graden. Het zou de eerste hittegolf zijn sinds juli 2006.

Er is sprake van een hittegolf als in De Bilt vijf dagen achtereen een zomerse temperatuur van boven de 25 graden gemeten wordt. Maar dan zijn we er nog niet, want van die drie dagen moeten er nog eens drie tropisch zijn, oftewel boven de 30 graden. De meteorologen van Weeronline.nl voorspellen dat we die zomerse dagen vanaf zondag “makkelijk” gaan halen, maar het is nog onzeker of het kwik ook drie keer tot boven de 30 graden stijgt.

Twitter avatar weeronline weeronline Kans op hittegolf toegenomen! Vanaf zondag 30 graden goed mogelijk. http://t.co/pNt4zxAbtz

Waarom wordt het vanaf zondag eigenlijk warmer? Volgens Weeronline komt dit doordat de wind van noord naar oost draait waardoor de verkoelende werking van het Noordzeewater wegvalt. Ook trekt er een hogedrukgebied, dat nu nog boven de Britse eilanden ligt, langzaam richting Scandinavië, waardoor ook de aangevoerde luchtsoort in Nederland in zijn geheel iets warmer wordt.

Een medewerker van een terras brengt drinken op een dienblad naar klanten op een mooie zomerse dag.

Een medewerker van een terras brengt drinken op een dienblad naar klanten op een mooie zomerse dag. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Andere weersites spreken nog niet van een hittegolf, maar Weerplaza meldt wel dat de zomer in Nederland volgende week in “een hogere versnelling” gaat, met grote kans op temperaturen boven de 30 graden. NOS-weerman Marco Verhoef laat op Twitter weten dat hij het nog te vroeg vindt om te speculeren over een hittegolf:

Hoe warm wordt het? En waar zijn de temperaturen het hoogst?

De kans op een hittegolf lijkt het grootst in het zuiden van Nederland. Zo staan voor Eindhoven en Tilburg volgende week vier keer 30 graden op de kaart. Volgens de meteorologen wordt het echter ook op de stranden heet.

In 2006 beleefde Nederland de laatste landelijke hittegolf. Van 15 tot 30 juli was het toen boven de 25 graden. Op acht daarvan kwam het kwik boven de 30 in De Bilt. De hittegolf van 2006 was niet de langste. Die werd in 1975 neergezet met maar liefst achttien dagen.

Drukte op het strand van Zandvoort. Het belooft de komende week erg heet te worden op het strand.

Drukte op het strand van Zandvoort. Het belooft de komende week erg heet te worden op het strand. Foto ANP / Koen van Weel

Niet alleen warm, maar ook droog

Het is deze maand niet alleen warm, maar ook extreem droog. Juli 2013 zou wel eens het uit 1921 stammende droogterecord kunnen gaan breken, meldde Weeronline.nl eerder deze week al. Dat jaar viel in juli in De Bilt 11,4 millimeter neerslag. Tot nu toe is deze maand 8,3 millimeter neerslag gemeten. Het KNMI constateert een “groot verschil” met de laatste jaren. Toen was het steeds natter dan normaal en de afgelopen twee jaar bovendien koel.

Voorlopig lijkt het droge weer dus aan te houden, waardoor het neerslagtekort blijft toenemen. Pas vanaf volgende week donderdag neemt de kans op regen weer iets toe.