Cover met Boston Bomber wekt woede

De foto had al op de voorpagina van The New York Times en andere bladen gestaan. Maar nu het tijdschrift Rolling Stone van het portret van Dzhokhar Tsarnaev, de overlevende verdachte van de bomaanslag in Boston april dit jaar, zijn cover heeft gemaakt, regent het woedende reacties. „Een terrorist wordt beloond met de status van beroemdheid”, vindt Thomas Menino, burgemeester van Boston.

Op de Facebookpagina van Rolling Stone en elders blijken honderden anderen het met hem eens, dat het van slechte smaak getuigt om een terrorismeverdachte te tonen op een plek waar meestal een popster prijkt. Veel critici zien daarin ook minachting voor de slachtoffers. Veel winkels zetten dit nummer van Rolling Stone niet in de schappen.

De redactie verdedigt haar beslissing: het portret dient als ankeiler bij een voor de jeugdige doelgroep belangrijk verhaal over hoe een aardige jongen een ‘monster’ werd. Rolling Stone deed twee maanden onderzoek voor het artikel en sprak met vrienden en familieleden van Tsarnaev. In 1970 plaatste Rolling Stone al eens massamoordenaar Charles Manson op de cover. Dat vond iedereen toen heel gewoon.