Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Baas Nederlands Dans Theater stapt mede op wegens Spuiforum

Het Spuiplein, waar straks het Spuiforum onderdak moet geven aan het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium.
Het Spuiplein, waar straks het Spuiforum onderdak moet geven aan het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. Foto ANP / Martijn Beekman

Robert van Leer, zakelijk directeur van het Nederlands Dans Theater, heeft per september ontslag genomen, meldt NRC Handelsblad vandaag. Artistiek directeur Paul Lightfoot zegt dat Van Leers vertrek verband houdt met de spanningen rond het toekomstige Haagse cultuurhuis Spuiforum. “Maar het is één van vele factoren.”

Volgens een verklaring van het gezelschap hebben “persoonlijke overwegingen hem tot zijn besluit gebracht”. Lightfoot en Van Leer maken zich vooral zorgen om de tijdelijke huisvesting tijdens de bouw. “Dat zou om vier tot zes jaar gaan”, aldus Lightfoot. Riskant, vindt hij, nu het NDT mede dankzij Van Leer weer internationaal op de kaart staat en grote beloften heeft gedaan aan de subsidiënten op het gebied van educatie, ondernemerschap, publieksopbouw.

“Onze ervaring is dat politici weinig zicht hebben op wat een gezelschap als het onze nodig heeft om te functioneren, ‘de prijs van excellentie’, zoals Robert het uitdrukt. De tijdsdruk was de laatste maanden enorm.”

Het besluit over het Spuiforum wordt waarschijnlijk uitgesteld tot na de zomer. Oorspronkelijk zou vanavond in de laatste raadsvergadering de definitieve stemming zijn. Maar er is in Den Haag veel verzet tegen de 181 miljoen euro kostende nieuwbouw van het Spuiforum. Lightfoot:

“Meer tijd is goed. Het ergste wat ons kan overkomen is een slecht doordacht plan. Uiteindelijk moet het Haagse culturele leven écht gediend zijn met een nieuw gebouw.”

Verschillende actiegroepen hebben alternatieve plannen bedacht voor het Spuiforum, die minder geld kosten:

Het promotiefilmpje van de gemeente voor het Spuiforum:

En de uitleg van de architect: