Allard Castelein nieuwe topman Rotterdamse haven

Allard Castelein, hier nog in zijn functie als directeur milieu van Shell. Foto ANP / Jerry Lampen

De nieuwe topman van de Rotterdamse haven is Allard Castelein. Op 1 januari volgt hij Hans Smits op, die commissaris wordt bij Gasunie. Castelein is momenteel wereldwijd verantwoordelijk voor het milieubeleid bij oliebedrijf Shell.

Smits (50) was negen jaar de topman van het Havenbedrijf. Toen hij in 2005 aantrad bestond daar een grote behoefte aan zakelijke discipline en transparantie. Het tijdperk van zijn voorganger Scholten werd gekenmerkt door schimmige betrekkingen tussen het havenbedrijf en de zakenwereld. Sinds zijn aantreden is een deel van de top van het havenbedrijf vervangen of naar elders vertrokken.

De 58-jarige Castelein is geboren en getogen in Rotterdam en is sinds 1987 werkzaam bij Shell. Binnen het bedrijf bekleedde hij verschillende managementfuncties op het gebied van commercie, productie en strategie. Castelein was werkzaam bij een reeks bedrijfsonderdelen van in onder andere Londen en het Midden-Oosten.

De Raad van Commissarissen en de aandeelhouders van het Havenbedrijf prijzen in een verklaring Castelein om “zijn buitengewoon brede, internationale ervaring in de petrochemische industrie, met zijn managementkwaliteiten en met zijn ruime ervaring in complexe, maatschappelijk gevoelige dossiers”. Daarom zou hij als persoon “zeer goed gekwalificeerd” zijn om het Havenbedrijf de komende jaren te leiden.

    • Pim van den Dool