67 minuten vrijwilligerswerk om jarige Nelson Mandela te eren

Kinderen zingen voor Mandela, bij zijn ziekenhuis in Pretoria. foto reuters

correspondent Zuid-Afrika

Mandela is jarig en dat betekent actie, ook al ligt hij zelf in het ziekenhuis. Ter ere van de vrijheidsstrijder worden er vandaag scholen geschilderd, ziekenhuisvloeren geschrobd en wordt er gekookt voor weeskinderen. Sinds drie jaar is 18 juli namelijk Nelson Mandela Dag waarbij wordt opgeroepen om vrijwilligerswerk te doen.

Dat gebeurt met een stopwatch in de hand. De minimale tijd voor een goede daad is 67 minuten. Het idee is dat Mandela 67 jaar van zijn leven heeft gegeven aan Zuid-Afrika en dat dit kan worden geëerd door in ieder geval hetzelfde aantal in minuten terug te doen. Nelson Mandela Dag is een initiatief van het Nelson Mandela Centre of Memory en heeft tot doel om een blijvende nalatenschap te creëren.

Morgan Freeman

De dag is erkend door de Verenigde Naties en ook internationaal wordt meegedaan. Acteur Morgan Freeman, die in de film Invictus Mandela speelt, gaat boeken afgeven bij een school in Mississippi en de Britse zakenman Richard Branson geeft een groep jonge ondernemers 67 minuten lang advies.

„We zien hier eigenlijk nooit blanke Zuid-Afrikanen,” vertelt sociaal werkster Dikobe. Ze heeft een organisatie in de arme township Alexandra die onder meer zorgt voor groente en fruit op scholen. Vandaag helpen medewerkers van een verzekeringsmaatschappij haar met koken als hun goede daad. „Mandela brengt zo echt de regenboognatie bij elkaar”, lacht ze.

Onbaatzuchtige daad

Ook president Jacob Zuma draagt vandaag zijn steentje bij. Hij gaat huizen geven aan blanke armen ten westen van Pretoria. Hij zegt iedereen een beter leven te willen geven, blank en zwart. Zuid-Afrikanen vragen zich af of dit echt een onbaatzuchtige daad is. Zuma beloofde de huizen in opmars naar de vorige verkiezingen. Er staan voor aankomend jaar weer verkiezingen op het programma en daarom denken Zuid-Afrikanen dat hij die belofte snel in wil lossen.

De slogan is om van iedere dag een Mandela Dag te maken. Om je iedere dag in te zetten voor anderen. De vrijheidsstrijders werkten structureel aan verandering, in plaats van lukraak een goede daad te doen, schreef journalist Greg Nicolson in Zuid-Afrikaanse publicatie The Daily Maverick. Verandering komt met jaren, met decennia. Dus niet met 67 minuten. Maar de organisatie ziet het als een mooi begin.

Zuid-Afrika had gehoopt dat Mandela zijn verjaardag thuis zou kunnen vieren. Hij ligt al bijna zes weken in het ziekenhuis in Pretoria. Volgens officiële berichten is zijn situatie nog steeds kritiek maar stabiel, maar gisteravond zei zijn dochter Zindzi tegen het Britse Sky News dat hij veel vooruitgang boekt. Mandela zou steeds meer „kracht en energie” hebben. Zindzi: „Ik denk dat hij binnenkort naar huis kan.”

    • Elles van Gelder