Warmte blijft

Juli zou de eerste maand van dit jaar kunnen worden die warmer uitpakt dan het klimatologische gemiddelde. Het zou zomaar kunnen: de weerkaarten beloven in ieder geval aanhoudend zomerweer.

Tot en met afgelopen zondag hadden we verschillende dagen achtereen te maken met uitgestrekte wolkenvelden vanaf zee, die de temperaturen drukten. Inmiddels is die Noordzeebewolking ver van ons vandaan. Vanaf de noordelijke delen van de Noordzee schuiven de wolken niet richting Benelux, maar juist oostwaarts, naar Noorwegen. Vrijdag draait de wind daar weer naar het noorden en vanaf dan waaien die wolkenvelden weer naar Nederland.

Vanavond is het aanhoudend kalm, waarbij de temperaturen nog lang boven 20 graden blijven. In de loop van de nacht koelt het af naar 13 tot 16 graden.

Donderdag is de meeste sluierbewolking verdwenen en is er meer blauw in de lucht dan vandaag. Wel ontstaan ’s middags ook wat plukken (stapel)bewolking. Tegelijkertijd steekt een matige noordoostelijke wind op. De maxima variëren aan zee rond 22 graden, landinwaarts rond 26 à 27 graden.

Vrijdagochtend is het zonnig, daarna schuiven via de Wadden de wolkenvelden binnen. Vooralsnog lijkt zaterdag de meeste bewolking te brengen, maar daarna draait de wind naar het noordoosten en gaat de zon weer ongehinderd schijnen.