Van deze afdaling liggen de Tourrenners nu al wakker

Terwijl wij als kijkers ons vooral bezighouden met twee beklimmingen van de Alpe d’Huez morgen, heeft het peloton al nachtmerries over een andere berg. Ze gaan morgen volgens plan ook over de Col de Sarenne, nog volledig onbekend Tourterrein. De afdaling van de Sarenne is er een die je je meest gehate collega’s nog niet wilt aandoen.

De afdaling van de Col de Sarenne Still uit video van afdaling

Morgen staat de beroemde Alpe d’Huez op het programma. Twee keer zelfs. Terwijl wij als kijkers ons vooral daarmee bezighouden, heeft het peloton al nachtmerries over een andere berg.

Om twee keer de Alpe d’Huez aan te kunnen doen, gaat de etappe van morgen over de Col de Sarenne, nog volledig onbekend Tourterrein. De afdaling van de Sarenne is er namelijk een die je je meest gehate collega’s nog niet wilt aandoen. En dan zijn de weersvoorspellingen ook nog eens niet best.

Steven Rooks, oud-renner en winnaar op Alpe d’Huez in 1988, noemt het vandaag in NRC Handelsblad “een geitenpad met allemaal van die watergeulen over de weg”. Geen pretje vond hij het om daar af te dalen: geen vangrail, gaten in de wegen.

Er is wel een en ander gedaan om het wegdek te verbeteren, maar geletruidrager Froome vindt het nog steeds “zeer gevaarlijk”. Ook de Duitser Tony Martin zegt dat de renners in de media al meerdere malen hebben gezegd dat de berg erg gevaarlijk is.

De organisatie van de Tour is de renners een beetje tegemoetgekomen door campers te verbieden langs de weg op de Sarenne. Maar ook zonder die campers blijft de weg een beproeving, schrijft sportredacteur Rob Schoof in NRC Handelsblad:

“Zeker met de weersverwachtingen voor morgen: de kans bestaat dat de renners onderweg te maken krijgen met regen- of hagelbuien. Wie de Col de Sarenne kent houdt zijn hart vast, want bescherming bij valpartijen is er nauwelijks. Halverwege de afdaling wordt een klein kapelletje pal aan de weg aan het oog onttrokken door een rood-wit geblokt stootkussen – voor als precies op die plek iemand onderuit gaat. Maar langs de afgronden moeten de renners het doen met, als het meezit, wat rotsblokken of prikkeldraad.”

Vooralsnog halen de kritieken verder niets uit. Maar nu gaan er berichten rond dat als het regent morgen (zoals het nu doet), de Alpe d’Huez maar één keer beklommen hoeft te/gaat worden. Dan is het dus au revoir Sarenne en kan het peloton vannacht rustig slapen.

Wil je zien waar alles om te doen is? Daal dan af met Team RECK, dat de Sarenne aandeed als training voor Alpe d’HuZes:

    • Frank Huiskamp