Val in de afdaling

Een val in de afdaling kostte Laurens ten Dam zeker dertig kostbare seconden in de tijdrit vandaag. Hij zakt een plek in het algemeen klassement en staat gehavend aan de start van de rit naar Alpe d’Huez.

Laurens ten Dam tijdens de tweede tijdrit in de Tour. Foto ANP / Bas Czerwinski

Laurens ten Dam van Belkin houdt iedere rit in de Tour de France bij op Strava. Op nrc.nl geeft hij dagelijks een reactie op zijn gereden koers.

[strava]http://app.strava.com/activities/67839844[/strava]

Een val in de afdaling kostte Laurens ten Dam zeker dertig kostbare seconden in de tijdrit vandaag. Hij zakt een plek in het algemeen klassement en staat gehavend aan de start van de rit naar Alpe d’Huez. Hij kon vandaag niet reageren bij nrc.nl.

Op Strava is niks te zien van de val, wel dat Ten Dam op een zelfde hartslag van rond de 175 bleef rijden gedurende de tijdrit.

Laurens ten Dam (1980) rijdt voor team Belkin (hij begon dit jaar als meesterknecht voor Bauke Mollema, maar mag nu voor zijn eigen klassement gaan), woont in Maastricht en is de trotse eigenaar van een Chevy-bus. Hij probeert iedere dag zijn rit op Strava te zetten. Soms lukt dat niet, als er bijvoorbeeld geen internet is in het hotel. Dan zullen de gegevens van de rit zodra die beschikbaar zijn met terugwerkende kracht op nrc.nl worden geplaatst, eventueel zonder reactie.

Strava
Met Strava wordt, met behulp van een GPS-apparaat, de snelheid en locatie van de renner bijgehouden. Deze informatie wordt vervolgens op een kaart gezet samen met belangrijke informatie zoals snelheid en hoogte. Daarmee kan de inspanning van de renner worden benaderd. Benaderd, omdat ook andere factoren zoals wind en juist afscherming in het peloton bepalend zijn voor de werkelijke inspanning.

    • Alex van der Hulst