‘Topcrimineel Mink K. 8 jaar Libanese cel in’

Mink K. op archiefbeeld

De Nederlandse topcrimineel Mink K. is in Libanon veroordeeld tot acht jaar cel en het betalen van een boete van omgerekend 50.000 euro voor de smokkel van tientallen kilo’s cocaïne. Dat melden Libanese media, schrijft de NOS.

K., berucht in de Amsterdamse onderwereld, werd in 2011 in de Libanese stad Kaslik opgepakt in verband met een partij cocaïne van 53 kilo. Libanese autoriteiten noemden het een van de grootste drugsvangsten uit de geschiedenis. Tegen K. was levenslange dwangarbeid geëist. Zijn twee medeverdachten kregen dezelfde straf opgelegd als K.

Topfiguur in Amsterdamse onderwereld

K. gold als een van de topfiguren uit de Amsterdamse onderwereld. Hij zat eerder straffen uit voor drugs- en wapenhandel. In 2007 werd K. vrijgesproken van de liquidatie van de vermeende drugsbaron Jaap van der Heijden in 1993. Het OM had toen tien jaar geëist, maar de getuigenverklaringen waren zo twijfelachtig, dat ze niet als bewijs konden dienen.

Mink K. zat van 2005 tot 2008 vast voor de liquidatie van Van der Heijden, die tijdens een verlof uit de gevangenis voor zijn huis in Alkmaar werd opgeblazen. Daarvoor zat K. in de cel wegens veroordelingen voor drugs- en wapenhandel in 1996 en 2000.

De crimineel verbleef in Libanon, omdat hij een relatie had met de dochter van een rijke zakenman, schrijft de NOS.

    • Frank Huiskamp