Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

The Bomber is Rolling Stone-cover. Dit zijn andere controversiële covers

Cover van Rolling Stone met daarop een van de verdachten van de bomaanslag tijdens de marathon in Boston.

Veel ophef over de jongste cover van Amerikaans muziekblad Rolling Stone: een foto van een van de verdachten van de dodelijke bomaanslag in Boston, met daarbij de tekst The Bomber. Kan niet, vinden velen. Een overzicht van andere controversiële covers.

Het verhaal gaat over de geschiedenis van Jahar Tsarnaev, een van de verdachten van de aanslag tijdens een marathon in Boston, waarbij drie mensen omkwamen en honderdvijftig mensen gewonden raakten. Journalist Janet Reitman spendeerde twee maanden aan tientallen interviews met mensen uit zijn (vroegere) omgeving. Het resultaat is volgens Rolling Stone een riveting and heartbreaking account of how a charming kid with a bright future became a monster. Lees hier het hele coververhaal.

Twitter avatar MoRocca Mo Rocca Who knew Rolling Stone was the magazine for dreamboat terrorist cover boys? Should rename it Tamil Tiger Beat.
Twitter avatar TedStryker Stryker Horrible, classless, stupid choice @RollingStone. It’s not smart or edgy. Very disappointed.
Twitter avatar AntLombardi Anthony Lombardi #RollingStone magazine puts the Boston bomber on the cover. Screw you #Rolling Stone… boycott
Twitter avatar DropkickMurphys Dropkick Murphys Rolling Stone you should be ashamed.
How about one of the courageous victims on your cover instead of this loser scum bag !
#RollingStone

Ook de burgemeester van Boston, Thomas Menino, spreekt in een brief aan de eigenaar van Rolling Stone zijn ongenoegen uit over de cover, waarop “een terrorist een celebrity-behandeling krijgt”.

Update 21:15 uur: Rolling Stone heeft inmiddels een verklaring uitgegeven over de cover:

“Our hearts go out to the victims of the Boston Marathon bombing, and our thoughts are always with them and their families. The cover story we are publishing this week falls within the traditions of journalism and Rolling Stone’s long-standing commitment to serious and thoughtful coverage of the most important political and cultural issues of our day. The fact that Dzhokhar Tsarnaev is young, and in the same age group as many of our readers, makes it all the more important for us to examine the complexities of this issue and gain a more complete understanding of how a tragedy like this happens.”

Life 1965

Tijdschrift Life, dat zich meestal onthoudt van spraakmakende covers, droeg door deze cover bij aan een omslagpunt in de publieke opinie over de Vietnamoorlog. Op de foto wordt een lid van de Vietcong gevangen genomen door de Amerikanen. De foto is gemaakt door oorlogsfotograaf Paul Schutzer, die twee jaar later zou om het leven zou komen op de eerste dag van de zesdaagse oorlog tussen Israël en buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië.

Life Cover 1965.

Life Cover 1965.

Time 1966

De eerste cover in de geschiedenis van weekblad Time waarbij alleen tekst werd gebruikt. Maar dat is niet de reden dat mensen hierover vielen - Time toonde hiermee aan, vonden velen, een ‘goddeloos tijdschrift’ te zijn. Tevens het nummer waar de meeste reacties ooit opkwamen: de redactie ontving 3500 boze brieven. Ook naar veel kranten werden brieven gestuurd. Het nummer ging dieper in op de uitdagingen van de moderne theologie in een vrijwel seculiere samenleving. Is God dead? is een referentie naar de veelvuldig geciteerde zin van Nietzsche uit 1882: God is dead.

Cover Time 1966.

Cover Time 1966.

Rolling Stone 1970

Moordenaar Charles Manson (wiki) werd op een oude cover van Rolling Stone als een soort popster - hij maakte ook muziek - afgebeeld. Het tijdschrift won de National Magazine Award voor het interview met Manson, die zei met Rolling Stone te willen praten omdat hij hoopte dat zijn muziek daardoor meer zou worden beluisterd.

Rolling Stone Cover 1970.

Rolling Stone Cover 1970.

Time 1994

Het proces rond American Football-speler O.J. Simpson, die zijn ex en haar vriend zou hebben vermoord, kreeg veel aandacht; maar de controverse van de zaak hangt niet samen met de controverse van de cover. Time bleek de huidskleur van Simpson namelijk donkerder te hebben gefotoshopt. Het verschil is goed te zien op een cover van Newsweek, waarop dezelfde foto staat. Volgens critici was dat racisme. Door zijn huid donkerder te maken zou hij er dreigender uitzien. Uiteindelijk bood Time excuses aan.

Cover Time 1994.

Cover Time 1994.

The New Yorker 2009

Deze cover uit 2008, het jaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, schoot veel mensen in het verkeerde keelgat. Obama is afgebeeld als moslim en zijn vrouw Michelle met een afro, camouflagekleren en een wapen. Ze staan in het presidentiële kantoor, waar een portret hangt van Osama Bin Laden en de Amerikaanse vlag wordt verbrand. Doel was op ironische wijze het racisme aan de kaak stellen dat Obama over zich heen kreeg gestort, maar zowel Republikeinen als Democraten vonden dat het tijdschrift aan dat doel voorbij schoot. Ook Obama zelf, bleek in een interview dat kort na publicatiedatum plaatsvond:

“Well, I know it was The New Yorker’s attempt at satire… I don’t think they were entirely successful with it.”

The New Yorker Cover 2008.

The New Yorker Cover 2008.

En dan was er de cover van de daders van de Columbine moorden, en cover-controverse van een hele andere orde: een kleuter die staand melk drinkt uit de borst van zijn moeder, Bert en Ernie als homostel. New York Daily News heeft meer controversiële covers bij elkaar gezet.