Shirt uit, broek naar beneden, plasje doen

Het zijn nog maar tieners, maar ze krijgen te maken met volwassen dopingcontroles. De 2.300 deelnemers aan het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Utrecht moeten aan dit aspect van topsport nog wennen. Voor de sporters – in de leeftijd tussen 13 en 18 jaar – betekent dat een plasje doen onder toezicht, begeleid door een chaperonne.

„Er zit iemand bij te kijken, niet echt fijn, maar het hoort er bij”, zegt speerwerpster Emma Oosterwegel (16) na een controle. Chaperonne Monique Jorna noemt het „heftig” voor de kinderen. „Ze moeten hun broek tot op de knieën uitdoen, hun shirt omhoog en er kijkt iemand mee als ze plassen. Best confronterend op deze leeftijd. Ik zie het ook als mijn taak de atleten die ik begeleid gerust te stellen”, vertelt Jorna die zich vrijwillig heeft aangemeld, omdat ze wil meewerken aan eerlijke sport.