‘Scholen weigeren extra lesuren te geven na de zomer’

Duizenden leraren protesteerden vorig jaar tegen de zogeheten 'ophokplicht', de 1040-urennorm. Foto ANP / Erik van 't Woud

Middelbare scholen willen niet meewerken aan de 1040-urennorm die na de zomervakantie ingaat. Het voorgezet onderwijs is boos over een brief van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker waarin hij vasthoudt aan de urennorm, schrijft het AD.

Volgens de voorzitter van de VO-raad, Sjoerd Slagter, zijn de scholen nogal overvallen door de brief, die net is gekomen nadat de schoolvakanties zijn ingegaan. In de krant zegt hij:

“De roosters zijn al gemaakt, de begroting voor komend jaar is opgesteld. Niemand heeft rekening gehouden met die 1040 uur in het rooster. Dat kunnen ze ook niet, want daar hebben ze gewoonweg het geld niet voor. Het is een klap in ons gezicht dat dit er zo is doorgedrukt.”

Over de norm wordt al jaren gediscussieerd. De Eerste Kamer ging vorige zomer akkoord met de wet op Onderwijstijd waarin de norm om leerlingen 1040 uren les te geven werd vastgelegd. De Kamer ging afgelopen december akkoord met een motie waarin de scholen meer ruimte werd gegeven. Maar de staatssecretaris heeft nu dus per brief laten weten dat de norm na de zomer ingaat.

De scholen weigeren eraan mee te werken zeggen ze in de krant. Slagter:

“Als de onderwijsinspectie boetes oplegt aan scholen die niet voldoen aan de urennorm, dan betalen we die met zijn allen.”

Op Radio 1 zegt hij een compromis met de overheid te hebben gesloten over duizend uur.

“Die kunnen we leveren. Daar willen we ons ook graag aan houden. Dit is misschien een formeel standpunt, maar we hopen op basis van het regeerakkoord tot goede afspraken te komen. Wij wachten op dat signaal.”

Het ministerie van Onderwijs laat in een reactie weten dat de VO-raad “niet verrast kan zijn”, omdat de wet zoals voorgesteld door de Tweede Kamer is aangenomen. Wel biedt de wet volgens het ministerie ruimte voor maatwerk. “De Inspectie van het Onderwijs zal hier bij het toezicht rekening mee houden”, valt in een verklaring te lezen.

    • Anouk Eigenraam