Rennen tegen elkaar en de elementen

Foto Lucy Nicholson/Reuters

Met de weersvoorspellingen voor de komende dagen – tot 28 graden landinwaarts – zou het voor de lopers van de Nijmeegse Vierdaagse wel eens ‘bovengemiddeld zwaar’ kunnen worden, zo klonk het in de Nederlandse media.

Dat is echter niets vergeleken met de omstandigheden waar de renners van de Badwater Ultramarathon het mee moeten doen. Tijdens de tocht van 217 kilometer, die dwars door de woestijn Death Valley in Californië en Nevada loopt, kan de temperatuur oplopen tot 55 graden.

De marathon, die in 1987 voor het eerst werd gehouden, begint op 86 meter onder zeeniveau en eindigt bovenop de 2.548 meter hoge vulkaan Mount Whitney.

Aan de eerste editie deden vijf renners mee. Dit jaar schreven zo’n honderd atleten van verschillende nationaliteiten zich in voor ’s werelds zwaarste hardloopwedstrijd. Gemiddeld haalt 70 procent van hen de eindstreep. Tot nu toe is er bij de race nog nooit een dode gevallen.