Rennen tegen elkaar en de elementen

DEATH VALLEY NATIONAL PARK, CA - JULY 15: Runners pass a heat danger warning sign during the AdventurCORPS Badwater 135 ultra-marathon race on July 15, 2013 in Death Valley National Park, California. Billed as the toughest footrace in the world, the 36th annual Badwater 135 starts at Badwater Basin in Death Valley, 280 feet below sea level, where athletes begin a 135-mile non-stop run over three mountain ranges in extreme mid-summer desert heat to finish at 8,350-foot near Mount Whitney for a total cumulative vertical ascent of 13,000 feet. July 10 marked the 100-year anniversary of the all-time hottest world record temperature of 134 degrees, set in Death Valley where the average high in July is 116. A total of 96 competitors from 22 nations are attempting the run which equals about five back-to-back marathons. Previous winners have completed all 135 miles in slightly less than 24 hours. David McNew/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Met de weersvoorspellingen voor de komende dagen – tot 28 graden landinwaarts – zou het voor de lopers van de Nijmeegse Vierdaagse wel eens ‘bovengemiddeld zwaar’ kunnen worden, zo klonk het in de Nederlandse media.

Dat is echter niets vergeleken met de omstandigheden waar de renners van de Badwater Ultramarathon het mee moeten doen. Tijdens de tocht van 217 kilometer, die dwars door de woestijn Death Valley in Californië en Nevada loopt, kan de temperatuur oplopen tot 55 graden.

De marathon, die in 1987 voor het eerst werd gehouden, begint op 86 meter onder zeeniveau en eindigt bovenop de 2.548 meter hoge vulkaan Mount Whitney.

Aan de eerste editie deden vijf renners mee. Dit jaar schreven zo’n honderd atleten van verschillende nationaliteiten zich in voor ’s werelds zwaarste hardloopwedstrijd. Gemiddeld haalt 70 procent van hen de eindstreep. Tot nu toe is er bij de race nog nooit een dode gevallen.