Pussy Riot: Rusland is goelag voor olieslaven

President Poetin als ayatollah van een Rusland dat een concentratiekamp voor olieslaven is geworden. In haar eerste video-optreden sinds de veroordeling van de zangeressen, die vorig jaar in de kathedraal van Moskou een ‘punkgebed’ tegen Poetin zongen, schildert de feministische punkgroep Pussy Riot een beeld van Rusland dat teruggrijpt naar Jozef Stalin.

In de videoclip ‘Als in de rode gevangenis’, die via diverse websites in circulatie kwam (o.m: www.rferl.org/content/pussy-riot-video-oil/25047721) figureert Igor Setsjin, vertrouweling van Poetin en topman van energieconcern Rosneft, als kampcommandant van dwangarbeiders die het oliekapitaal delven dat hij en zijn medemagnaten zich toe-eigenen. Ook de gemonteerde beelden van olietreinen in de nacht en wachttorens moeten de sfeer van de goelag oproepen.

In de tekst wordt Poetin een ‘homofobe seksist’ genoemd en wordt de Russisch orthodoxe kerk vergeleken met de islam in een Arabische Golfstaat. Het lied, gespeeld door vrouwen met kleurige bivakmutsen, refereert aan corruptieactivist Navalny tegen wie een politieke strafzaak loopt. De tekst verwijst eveneens naar bandlid Nadja Tolokonnikova, die in een kamp in Mordovië een straf uitzit voor de Poetinactie in de kathedraal begin vorig jaar.

In een reactie verbaast sympathiserend journalist Oleg Kasjin zich dat niemand eerder de associatie tussen goelag en olie heeft gemaakt. „Het is alfa en omega in Poetins Rusland”, aldus Kasjin.