Poëzie overwint de xenofobie

Io sono Li. Regie: Andrea Segre. Met: Tao Zhao, Rade Serbedzija. In: 8 bioscopen.

Twee vreemdelingen ontmoetten elkaar op een visserseiland in de lagune van Venetië: de Kroaat Bepi en de Chinese Li. Een oudere man die al dertig jaar in Italië werkt en een kersverse arbeidsimmigrante. Li wil haar achtjarige zoon naar Italië halen, waarbij de vriendschap haar eigenlijk in de weg zit. Contacten buiten de Chinese gemeenschap zijn verboden; Bepi’s collega’s reageren vijandig op Li en Chinezen. Toch houdt hun vriendschap stand, gevoed door liefde voor poëzie.

Bezien door de blik van twee buitenstaanders geeft de film een nieuwe kleur aan een van de meest gefilmde en fotogenieke locaties op aarde: niet lichtgeschitter en etherische pastellen overheersen het palet, maar de verzadigde kleuren die we kennen van Wong Kar-wai. Dat is meer dan een esthetische keus: het geeft ook warmte aan een tamelijk uitzichtloze situatie.

    • Dana Linssen