Panama vraagt VN te helpen bij zaak Noord-Koreaans vrachtschip

Leden van het Noord Koreaanse leger poseren voordat ze op het vliegtuig naar Cuba stappen. De verhoudingen tussen Cuba en Noord-Korea zijn goed. Vorige week werd in Panama een Noord-Koreaans vrachtschip onderschept met wapens uit Cuba. Foto AP / Kim Kwang Hyon

De Verenigde Naties moeten de zaak onderzoeken rond het Noord-Koreaanse schip dat wapens uit Cuba wilde smokkelen. Dat zegt de minister van Veiligheid van Panama, meldt Reuters. Het schip werd vorige week onderschept in het Panamakanaal. De 35-koppige bemanning wordt sindsdien vastgehouden.

Panama heeft de VN gevraagd een advies uit te brengen over hoe het met de zaak moet omgaan. De Panamese autoriteiten hielden het schip, dat op weg was naar Noord-Korea, vorige week woensdag aan. De lading wapens was verborgen onder zakken bruine suiker. De Noord-Koreaanse kapitein probeerde volgens de Panamezen met een mes zelfmoord te plegen toen hij werd aangehouden.

Panama is boos dat Noord-Korea over Panamees grondgebied ‘geavanceerde raketonderdelen’ wilde smokkelen. President Ricardo Martinelli sprak gisteren:

“Het Panamakanaal is een kanaal voor vrede, niet voor oorlog.”

http://www.youtube.com/watch?v=IS5WibgyGd4

Betrekkingen Cuba en Noord-Korea goed

Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat de bemanning moet worden vrijgelaten, omdat er geen drugs of illegale vracht aan boord was. Cuba heeft wel verklaard dat er ook wapens aan boord waren, maar het zou gaan om verouderde wapens die moesten worden gerepareerd. Noord-Korea herhaalde dat vandaag.

Noord-Korea heeft naar wordt aangenomen ook de VN-sancties overtreden die de import van militaire technologie verbieden, stond vandaag in NRC Handelsblad:

“Het gaat volgens de Cubanen om onder meer luchtafweersystemen, negen ontmantelde raketten, twee gedemonteerde MiG-21 gevechtsvliegtuigen en vijftien MiG-21 motoren, allemaal wapentuig uit het Sovjet-tijdperk. Een door president Martinelli verspreide foto toonde volgens defensiedeskundigen ook een onderdeel van een radarsysteem.”

Cuba onderhoudt als een van de weinige landen in de wereld goede betrekkingen met Noord-Korea. Begin deze maand nog was een Noord-Koreaanse militaire delegatie op bezoek in Havana, meldden Cubaanse media.

    • Mirjam Remie