Panama onderschept Noord-Koreaans schip

Panama heeft een Noord-Koreaans schip aangehouden toen het door het Panamakanaal wilde varen met een lading wapenonderdelen uit Cuba. Die waren verborgen onder zakken met bruine suiker.

De Panamese autoriteiten hielden het schip, dat op weg was naar Noord-Korea, vorige week woensdag aan. De Noord-Koreaanse kapitein probeerde volgens de Panamezen met een mes zelfmoord te plegen toen hij werd aangehouden. Hij zou ook een hartaanval hebben gehad. De 35-koppige bemanning is aangehouden.

„We troffen containers aan die vermoedelijk geavanceerde raketonderdelen bevatten. Dat is niet toegestaan. Het Panamakanaal is een kanaal voor vrede, niet voor oorlog”, zei de Panamese president Ricardo Martinelli gisteren. Noord-Korea heeft naar wordt aangenomen ook de VN-sancties overtreden die de import van militaire technologie verbieden.

In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken erkent Cuba dat er naast 10.000 kilo suiker ook wapens en wapenonderdelen aan boord van het Noord-Koreaanse schip waren. Volgens het ministerie ging het om „verouderde defensieve wapens” die naar Noord-Korea werden verscheept voor reparaties.

Het gaat volgens de Cubanen om onder meer luchtafweersystemen, negen ontmantelde raketten, twee gedemonteerde MiG-21 gevechtsvliegtuigen en vijftien MiG-21 motoren, allemaal wapentuig uit het Sovjet-tijdperk.

Een door president Martinelli verspreide foto toonde volgens defensiedeskundigen ook een onderdeel van een radarsysteem.

Cuba onderhoudt als een van de weinige landen in de wereld goede betrekkingen met Noord-Korea. Begin deze maand nog was een Noord-Koreaanse militaire delegatie op bezoek in Havana, meldden Cubaanse media.

De zelfmoordpoging van de kapitein kan volgens sommige Noord-Korea-specialisten zijn ingegeven door vrees voor harde straffen in Noord-Korea, wegens het mislukken van zijn missie naar Cuba. (Reuters, AP, AFP)