Op een rooster wordt het vanzelf lekker

Heel Holland Barbecuet dezer dagen. En terecht, want waarom zou je in een warme keuken gaan staan om te koken wanneer je je avondeten ook op een vuurtje buiten kunt roosteren? Als het over barbecuen gaat, ben ik heel erg van de minimalistische school. Omdat bijna alles wat je op zo’n rooster legt vanzelf lekker

Heel Holland Barbecuet dezer dagen. En terecht, want waarom zou je in een warme keuken gaan staan om te koken wanneer je je avondeten ook op een vuurtje buiten kunt roosteren? Als het over barbecuen gaat, ben ik heel erg van de minimalistische school. Omdat bijna alles wat je op zo’n rooster legt vanzelf lekker wordt, heb je geen ingewikkelde recepten nodig. Waar het om gaat is dat fijne, onvervangbare, rokerige grillsmaakje, toch?

Behalve voor minimalisme ben ik ook erg voor groenten op de barbecue. En laten typische zomergroenten als aubergine, courgette, paprika en tomaten zich daar nu uitstekend voor lenen. Probeer deze barbecue ratatouille maar eens. Het is natuurlijk geen echte ratatouille, maar dezelfde groenten spelen de hoofdrol. De mediterrane touch zit hem in de saus die je erbij maakt, een frisse salsa verde van peterselie en munt.

Vegetariërs kunnen de ansjovis in de saus gewoon weglaten, of eventueel vervangen door wat extra mosterd of kappertjes. Voor de carnivoren onder u: zowel groenten als salsa smaken ook heel prettig bij gegrilde lamskoteletjes.

Steek de barbecue ruim van tevoren aan. Pluk de blaadjes van de takjes peterselie en munt. Doe ze in de mengkom van een keukenmachine of in een vijzel. Pel de teen knoflook en hak hem fijn. Snijd de ansjovis in stukjes. Voeg de knoflook, ansjovis, kappertjes en een snuf grof zeezout toe en pureer. Meng er de mosterd en het sap van een halve citroen door. Schenk er vervolgens geleidelijk, al mixend of roerend, zoveel olijfolie bij als nodig is om een gebonden saus te maken. Proef en maak verder op smaak met citroensap, zout en versgemalen peper en eventueel nog wat mosterd. Een klein scheutje kappertjesnat erdoor is ook lekker. De saus mag redelijk wat zuur hebben, maar dat zuur moet uiteraard wel in balans zijn met de andere smaken.

Snijd de aubergines en courgettes in plakken van ongeveer een halve centimeter. Snijd de paprika’s in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Doe de plakken aubergine en courgette en de paprikaparten in een kom en hussel er twee eetlepels olijfolie en een snuf grof zeezout door. Kwast de kerstomaatjes ook in met olijfolie. Rooster de groenten op de barbecue tot ze gaar zijn en een mooi grillpatroontje hebben. De tomaatjes hebben maar heel kort nodig; zodra ze aanstalten maken om open te barsten zijn ze klaar. Leg de gegrilde groenten op een schaal en geef de salsa verde er in een kommetje bij.

BBQ Ratatouille

Voor vier personen:

1 bos bladpeterselie

half bosje verse munt

1 vette teen knoflook

3 ansjovisfilets uit blik of potje

1 eetlepel kappertjes

1 volle theelepel dijonmosterd

sap van 1 citroen

150 - 200 ml olijfolie

2 aubergines

2 courgette

2 paprika’s

4 kleine trosjes kerstomaten

    • Roos Ouwehand