Onderzoek extreemrechts: politie-invallen in Nederland en Duitsland

De politie in Nederland deed in het kader van het onderzoek vanochtend een huiszoeking nabij Rotterdam. Foto ANP / Olaf Kraak

In Nederland, Duitsland en Zwitserland heeft de politie vanochtend in het kader van een onderzoek naar een rechtsextremistisch terreurnetwerk invallen gedaan in woningen, kantoren en gevangenissen. Dat meldde Der Spiegel vanochtend. De politie doet onderzoek naar zes neonazi’s die verdacht worden van het opzetten van een internationale terreurorganisatie.

Samen met een onbekend aantal helpers zouden de neonazi’s een ‘Werwolf’-commando hebben willen opzetten met als doel het politieke systeem in Duitsland met geweld omver te werpen. De verdachten zouden bomaanslagen hebben gepland. De neonazi’s hebben zich volgens Der Spiegel laten inspireren door de tactieken van de Aktion Werwolf, een guerilla-organisatie die in de nadagen van het Derde Rijk werd opgezet door Joseph Goebbels.

De Duitse justitie beschouwt de Zwitserse rechtsextremisten Robert S. (54) en Sebastien N. (25) als de leiders van de terreurcel in oprichting. N., die een nazi-symbool op zijn lichaam heeft getatoeerd, is bij justitie bekend omdat hij in mei 2012 een jongeman zou hebben neergeschoten. N. zit momenteel gevangen in Zwitserland. Zijn cel zou vanochtend zijn doorzocht, evenals de cel van zijn buurman Roberto S. In de deelstaten Hamburg, Mecklenburg-Voorpommeren en Nedersaksen werden invallen gedaan in woningen en bedrijfspanden.

Nederlandse politie doet huiszoeking nabij Rotterdam

In Nederland zou vanochtend nabij Rotterdam een huiszoeking zijn verricht bij de 29-jarige Joern B. Wat zijn rol binnen de beweging precies is, is onduidelijk. De politie in Den Haag bevestigde tegenover NRC dat er vanmorgen een huiszoeking is uitgevoerd op verzoek van de Duitse justitie, maar wilde geen nadere mededelingen doen.

De verdachten zijn bij justitie in beeld gekomen dankzij getuigenverklaringen. Arrestaties werden vanochtend nog niet verricht omdat het bewijs tegen de verdachten moeilijk rond te krijgen zou zijn. Reden hiervan is dat zij de onderlinge elektronische communicatie met een eigen code hebben versleuteld. Bij de huiszoekingen van vanochtend zijn verschillende gegevensdragers in beslag genomen.

    • Pim van den Dool