Omroepen unaniem akkoord met nieuwe programmering

De raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft gisteren de programmering voor de eerste helft van volgend jaar goedgekeurd. Alle omroepen zijn akkoord met het nieuwe schema. „Dit is een van de eerste jaren dat alle omroepen unaniem positief hebben geadviseerd over het nieuwe schema”, aldus Gerard Timmer, hoofd video NPO en verantwoordelijk voor de programmaschema’s op Nederland 1, 2, 3 en Zapp/ Zappelin. „Iedereen voelt de verantwoordelijkheid.”

De publieke tv-zenders moeten volgend jaar 19 miljoen euro bezuinigen op het programmabudget, 5 tot 10 procent van de begroting. Het is voor het eerst dat de programmering worden geraakt, aldus Timmer.

De grootste veranderingen waren al bekend. De wereld draait door (VARA) gaat van Nederland 3 (19.30 uur) naar Nederland 1 (19.00 uur). Dat moet de vooravond versterken. Voor Lingo, dat op die tijd op Nederland 1 te zien was, zoekt Timmer nog een oplossing. Het gat dat DWDD achterlaat op het derde net wordt onder meer gevuld door een dagelijkse dramaserie van BNN over beginnende jonge ondernemers.

Op het ‘verdiepende’ Nederland 2, maken Eva Jinek en Sven Kockelmann een dagelijks interviewprogramma (KRO). Vier dagen per week spreekt een van beiden met één gast uit de actualiteit. Jinek keert niet terug op zondagmorgen. Haar nieuwe omroep, de KRO, hoopte de ochtendshow over te nemen, maar dat blijft een programma van Jineks oude werkgever WNL. Die omroep wilde dit ‘slot’ graag behouden.

Zaterdagavond is nog niet definitief ingevuld. Groot amusement keert in ieder geval niet terug. Timmer: „Een show als Strictly come dancing zal je niet meer zien.” In de loop van het voorjaar keren de cabaretiers uit het programma van Paul de Leeuw terug met De Kwis (VARA). Voor de eerste maanden onderhandelt de NPO nog, onder meer met de TROS over een nieuw programma van André van Duin.

Zeker is dat Wilfried de Jong op zaterdag een programma gaat maken voor de VPRO over fotografie. „Op Holland Sport-achtige wijze gaat hij praten met fotografen”, aldus Timmer. Holland Sport was het sportprogramma door Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk.