Nederlandse voetbalsters uitgeschakeld op EK

Sherida Spitse probeert de bal over te nemen van de IJslandse Rakel Hönnudóttir . Foto EPA / Mikael Fritzon

De Nederlandse voetbalsters zijn in de groepsfase van het EK uitgeschakeld. De ploeg van bondscoach Roger Reijners ging in het Zweedse Växjö met 1-0 onderuit tegen IJsland. Daardoor eindigt Oranje als laatste in poule B met één punt.

Noorwegen verraste titelverdediger Duitsland met 1-0 en is daardoor groepswinnaar. Duitsland gaat als tweede door, terwijl IJsland als een van de twee beste nummers drie ook verzekerd is van een plek in de kwartfinale.

Nederland had voor rust het meeste balbezit, maar deed daar weinig mee. Alleen via een schot van Lieke Martens op de lat was het team dicht bij een goal. Na de eerste waarschuwing van IJsland - Hólmfrídur Magnúsdóttir raakte de paal - ging het in de dertigste minuut fout voor Oranje. Dagný Brynjarsdóttir opende de score met het hoofd.

Na de pauze zocht Nederland vol de aanval. Dat leverde zowaar enkele kansen op, maar net als tegen Duitsland en Noorwegen bleef een treffer uit. Vier jaar geleden reikte Nederland nog tot de halve finale.