Massaproces tegen piloot Poch duurt nog jaren - vonnis pas in 2016

Oud-Transaviapiloot Julio Poch in de rechtbank in Buenos Aires. De piloot verwacht dat door de enorm grote hoeveelheid getuigen het proces twee keer zo lang gaat duren dan gepland was. Foto ANP / Alejandra Pagni

De Argentijnse strafzaak tegen de voormalige Transavia-piloot Julio Poch (61), die verdacht wordt van het uitvoeren van ‘dodenvluchten’, verloopt zo traag dat het massaproces waarschijnlijk nog drie jaar zal duren. Dit betekent dat het vonnis pas zeven jaar na de arrestatie van Poch verwacht kan worden.

Dit staat in een brief die Poch het afgelopen weekeinde heeft geschreven aan vrienden. In november vorig jaar begon in een rechtbank in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires een massaproces tegen 67 verdachten. Ze staan terecht wegens misdrijven gepleegd tijdens het laatste militaire bewind in Argentinië (1976-1983).

Poch moet zich verweren tegen beschuldigingen een rol te hebben gespeeld bij het drogeren, martelen en vervolgens boven open zee uit het vliegtuig werpen van 27 mensen. Hij schrijft dat er tot op heden, na negen maanden van drie zittingsdagen per week, 125 getuigen zijn gehoord. In totaal willen aanklagers en advocaten maar liefst 850 personen op de zitting ondervragen.

Zaak gaat twee keer zo lang duren

De strafzaak, die Poch via een videoverbinding volgt in de gevangenis Marcos Paz, “sleept zich voort” schrijft hij. Hij verwacht dat het proces, dat aanvankelijk in 2014 zou eindigen, twee keer zo lang gaat duren. Rechters zouden pas in 2016 aan vonnissen toekomen.

De Nederlandse advocaat van Poch, Geert-Jan Knoops, zegt dat “de internationale gemeenschap en Nederland in het bijzonder zich actiever zouden moeten verzetten tegen het grote onrecht” dat zijn cliënt ten deel valt. Hij is bezig in Amerika mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International te activeren voor de zaak-Poch.

Poch ontkent dodenvluchten te hebben verricht

Poch zou tijdens een etentje op Bali in 2003 hebben gezegd dodenvluchten te hebben uitgevoerd, iets wat hij nu ontkent te hebben gezegd. Zijn Nederlandse collega’s meldden dit bij de politie in 2006, waarna hij in 2009 Spanje werd gearresteerd. Nederland kon Poch niet uitleveren omdat hij sinds 1995 ook de Nederlandse nationaliteit bezit. Spanje leverde Poch wel uit aan Argentinië.

In oktober zit Poch drie jaar in Argentijns voorarrest, volgens de piloot de maximale termijn die een verdachte in gevangenschap mag doorbrengen zonder gestraft te zijn. Poch wil dan ook in oktober eisen dat hij daarna in vrijheid zijn proces mag afwachten. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans steunde in februari een verzoek tot voorlopige invrijheidstelling van Poch op humanitaire gronden.

    • Marcel Haenen