Margriet Oostveen Vierdaagsethriller

De Vierdaagsethriller is een thriller tegen het decor van de wandeltocht. Iedere Nijmeegse Vierdaagse verschijnt een nieuwe. De auteur is Rudy Dek, taaltrainer van beroep.

Althans: zo ging het vijf jaar. Dit jaar voltrekt zich een klein drama. Plotseling verschijnen er twee Vierdaagsethrillers:

Vier Dagen Pijn, door Rudy Dek.

En Villa Gladiola, van Tjeerd Langstraat – uit Rotterdam nota bene.

De laatste komt uit bij de voormalige uitgeverij van Rudy Dek: Logikos, een hobby van Jack Diekstra. Die vond de Vierdaagsethriller naar eigen zeggen uit. Diekstra is ook al taaltrainer. Rudy Dek werkte vroeger voor hem. Ook schreef Rudy twintig jaar geleden een roman, die verscheen bij de Arbeiderspers. Helaas voor hem is die in NRC vernietigend besproken. Maar het bracht Diekstra wel op een idee: Rudy Dek moest de Vierdaagseroman schrijven.

Nu hebben de taaltrainers ruzie. Over taal, zegt Diekstra. Rudy Dek wil niet toelichten waarom hij „van uitgever switchte” – zijn nieuwe heet Quo Vadis.

Rudy Dek neemt het schrijverschap ernstig: hij werkt aan iedere Vierdaagsethriller een maand of tien. En een moord is niet genoeg. De eerste ging over „de integriteit van de journalistiek”. De derde over „identiteit”. De vierde over „de overheid die ons in de steek laat”, de vijfde over wetenschap.

Alleen: bij ieder manuscript krijgen de taaltrainers ruzie over de vraag wat goed Nederlands is, zegt uitgever Diekstra („We moeten de Taalunie erbij halen”). Ook worden de Vierdaagsethrillers nogal moedeloos besproken op de website voor thrillerfans, Crimezone („Ik zou zeggen zijn slechtste boek tot nu toe en dat is heel moeilijk na al zijn eerdere boeken”). En zoals Dek de lat thrillertechnisch misschien wat hoog legt als auteur, zo doet Diekstra dat als uitgever: „De laatste keer bood ik Rudy een diner aan als het hem zou lukken twee sterren te krijgen in de Detective- en Thrillergids van Vrij Nederland.”

Tevergeefs.

Toch kopen iedere Vierdaagse duizenden enthousiaste wandelaars de thrillers van Rudy Dek. Verkoopcijfers van 1.500 tot 4.500 exemplaren per deel: daaraan kan een serieus genomen literair auteur vaak niet meer tippen.

Spreekt vanzelf, vindt Rudy Dek.

Omdat mijn idee zo goed was, zegt Jack Diekstra. Hij komt nog doodleuk met een „luxe cassette” met alle Vierdaagsethrillers van zijn versmade auteur, én de nieuwe van Tjeerd Langstraat.

In Nijmegen, schrijft Rudy Dek op zijn website, zal men dit jaar „doen alsof men daar de nieuwste Vierdaagsethriller verkoopt”. Maar die is dus niet van hem: „Weet wat u koopt!”

Ach, zei Rudy Dek ongebroken toen ik hem belde: „Toen Dan Brown met De Da Vinci Code kwam, toen waren er ook navolgers. Maar er is maar één Dan Brown.”

    • Margriet Oostveen