Kunst vrijwel zeker verbrand om bewijzen te vernietigen

Foto’s die de dieven maakten van de gestolen kunst: Henri Matisse, ‘La Liseuse en Blanc et Jaune’ (1919)

De zeven kunstwerken die in oktober 2012 door Roemeense criminelen uit de Kunsthal in Rotterdam zijn geroofd, zijn vrijwel zeker verbrand. Dat zegt het hoofd van het team dat in Roemenië onderzoek deed naar asresten uit de potkachel van een verdachte.

De resultaten van zijn onderzoek komen overeen met verklaringen in de tenlastelegging van de Roemeense aanklagers. In één van de verhoren geeft Olga D., moeder van de in januari opgepakte hoofdverdachte Radu D., toe dat ze de schilderijen eerst verstopte en later heeft verbrand. Door het bewijsmateriaal te vernietigen hoopte ze haar zoon te helpen.

„Eén plus één is twee”, aldus Ernest Oberländer-Tarnoveanu, directeur van het Roemeens Nationaal Historisch Museum. Zijn team onderzocht de asresten en vond onder meer sporen van pigmenten die duiden op verbranding van olieverf. Daarnaast vond het team oude nagels voor het bevestigen van doek.

De definitieve resultaten van het onderzoek naar de asresten zijn nog niet naar het Roemeense Openbaar Ministerie gestuurd. Het OM in Rotterdam, dat zegt continu op de hoogte te worden gehouden van het onderzoek, kan dan ook nog niet bevestigen dat de schilderijen zijn verbrand. „Volgens onze informatie loopt het onderzoek nog.” De Kunsthal laat weten nog een klein beetje hoop te houden zolang ze nog niks hebben gehoord van het OM . „Als dit nieuws waar is, dan is het laatste sprankje hoop definitief vervlogen. Dat zal iedere kunstliefhebber aan het hart gaan en het onderstreept de zinloosheid van deze daad.”

Verzekeraar Aon die de werken voor 17,1 miljoen euro verzekerde, wil niet reageren. De enige reactie die de familie Cordia, eigenaar van de gestolen werken, wil geven is dat het „eeuwig zonde” is dat de kunstwerken er „naar alle waarschijnlijkheid niet meer zijn en dus niet voor zowel het publiek als voor ons als familie te aanschouwen zijn. En dit allemaal door de ‘hebzucht’ van een ander.”

Uit het Van Buuren Museum in Ukkel bij Brussel zijn maandagnacht tientallen kunstwerken gestolen, waaronder werk van Kees van Dongen en Ensor. De waarde zou 1,2 miljoen euro bedragen. De dieven forceerden een venster en waren binnen twee minuten vertrokken.

    • Lex Boon