Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

Kunst ter waarde van 1,5 miljoen euro gestolen uit Belgisch museum

In het Van Buuren Museum in Ukkel, bij Brussel, is maandagnacht een tiental kunstwerken gestolen met een totale waarde van zo’n 1,5 miljoen euro. Dat meldt conservator van het museum Isabelle Anspach aan krant De Standaard.

Het Van Buuren Museum in Ukkel
Het Van Buuren Museum in Ukkel Foto via Flickr/ ArcheoNet Vlaanderen

In het Van Buuren Museum in Ukkel, bij Brussel, is maandagnacht een tiental kunstwerken gestolen met een totale waarde van zo’n 1,5 miljoen euro. Dat meldt conservator van het museum Isabelle Anspach aan krant De Standaard.

Het gaat onder andere om werken van de Belgische kunstenaar James Ensor, Kees van Dongen en Adriaen Brouwer. De dieven forceerden een deur om het gebouw binnen te komen. Anspach:

“Alle alarmsystemen gingen af, maar ze waren bijzonder snel, alles werd in twee minuten en drie seconden gedaan. We hebben onze alarmsystemen nog versterkt en voortaan houdt een nachtwaker toezicht.”

De politie heeft een onderzoek geopend naar de kunstroof.

‘Belangrijke werken weg, maar niet dé belangrijkste’

In de collectie van het museum zijn werken te zien uit vijf eeuwen in de schilderkunst, waaronder die van Vlaamse en Italiaanse meesters van de vijftiende tot de negentiende eeuw. De collectie omvat ook kunst uit de twintigste eeuw, onder meer van Constant Permeke en Rik Wouters.

Ook al zijn er belangrijke werken gestolen, volgens kunstexpert Janpiet Callens, er waren belangrijkere aanwezig. De werken van Van Gogh en Permeke hebben de dieven bijvoorbeeld met rust gelaten. Volgens Callens is er een kans dat de dieven de werken gaan aanbieden voor losgeld. “Of ze komen terecht bij een obsessieve verzamelaar.”