Kort

Opschudding

Woordvoerder Femen op Franse postzegel

amsterdam. - Ze kreeg een week geleden asiel in Frankrijk en nu staat Inna Sjevtsjenko als ‘Marianne’, het symbolische gezicht van de Franse republiek, op een postzegel. De Oekraïense is de woordvoerder van de topless opererende vrouwengroep Femen. Tot schrik van veel conservatievere Fransen biechtte de maker van de op Quatorze Juillet onthulde zegel gisteren op dat Sjevtsjenko een van zijn modellen was. Ontwerper Olivier Ciappa voegde daar later provocerend aan toe dat ook minister van Justitie Christiane Taubira, die het homohuwelijk verdedigde en invoerde, in de nieuwe Marianne gevat is. De Franse tak van Femen betuigde de laatste maanden regelmatig steun aan de voorstanders van openstelling van het huwelijk voor homokoppels. „De Femen vertegenwoordigen en verdedigen de waarden van Frankrijk: vrijheid, gelijkheid en broederschap”, zei Ciappa gisteren op de Franse televisie. De mensen die de laatste maanden luidruchtig tegen het homohuwelijk protesteerden – en vaak ook zelf als Marianne uitgedost de straat op gingen – willen nu een boycot van de nieuwe postzegel. Over de keuze van een beeld voor Marianne is vaker ophef. De actrices Brigitte Bardot en Catherine Deneuve stonden in 1968 en 1985 al eens model voor de borstbeelden die in ieder Frans gemeentehuis te vinden zijn. Inna Sjevtsjenko zelf zei gisteren verrast en vereerd te zijn dat ze op een postzegel is beland. „Nu moeten alle homofoben, extremisten, fascisten mijn kont likken als ze een brief willen sturen”, schreef ze op Twitter. NRC

Asielzoekers

Migrantenboot kapseist bij Australië

amsterdam. - Een boot met zo'n honderdvijftig asielzoekers aan boord is gisteren bij het Australische Christmas Island gekapseisd. Vier mensen zijn volgens de Australische douane om het leven gekomen. Eerder waren twee Australische marineschepen naar het vaartuig gestuurd om het te begeleiden naar Christmas Island, vijfhonderd kilometer ten zuiden van Jakarta, waar een detentiecentrum voor asielzoekers zit. Christmas Island is een geliefde bestemming voor asielzoekers, die zich in Indonesië met honderden tegelijk in gammele vaartuigen aan de oversteek wagen. De afgelopen jaren heeft de reis aan honderden mensen het leven gekost. novum