Invallen bij neonazi’s Duitsland, Nederland

Antiterreureenheden hebben vanochtend op elf plaatsen in Duitsland, Zwitserland en Nederland huiszoekingen verricht bij een onderzoek naar zes neonazi’s die verdacht worden van het opzetten van een terreurnetwerk. Er zijn geen arrestaties verricht. Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie in Karslruhe belast met staatsveiligheid vandaag bekendgemaakt.

Volgens Spiegel-online waren de zes met andere onbekende medeplichtigen bezig met het oprichten van een ‘weerwolfcommando’ met als doel de gewelddadige omverwerping van het politieke systeem in Duitsland. De groep zou onder meer bomaanslagen hebben beraamd.

De naam verwijst naar de zogeheten ‘weerwolftactiek’ die neerkomt op een guerrillaoorlog waarvoor SS-commandant Heinrich Himmler aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bevel gaf. Overigens zou ook de twee jaar geleden bij toeval ontmantelde rechts-extremistische terreurcel van de ‘Nationalsozialistische Untergrund’ (NSU), dat dit ook een ‘weerwolfcommando’ kan zijn geweest. De NSU doodde tussen 2000 en 2007 tien mensen, pleegde minstens twee bomaanslagen en vele bankovervallen.

Volgens het OM in Karlsruhe geldt de Zwitser Robert S. (54) als hoofdverdachte. Een andere leidinggevende figuur zou Sebastien N. (25) zijn. Deze zit een gevangenisstraf uit in Zwitserland wegens het neerschieten vorig jaar van een man in Zürich. Behalve de cel van N. werd vanochtend ook de cel van zijn buurman Roberto S. doorzocht. In Duitsland vonden verder invallen plaats in Hamburg, Nedersaksen en in Mecklenburg-Vorpommern. Nederlandse anti-terreureenheden doorzochten in de buurt van Rotterdam het huis van Joern B. De politie in Den Haag bevestigt dat er vanmorgen een huiszoeking is uitgevoerd op verzoek van de Duitse justitie, maar wilde geen nadere mededelingen doen.

De opsporing tegen de verdachten die door uitspraken van getuigen in het vizier zijn gekomen van justitie verlopen moeizaam. Reden hiervan is dat zij de onderlinge elektronische communicatie met een eigen code hebben versleuteld. Bij de invallen zouden volgens de autoriteiten talrijke bewijsmiddelen in beslag zijn genomen.