Inflatie in Nederland een van de hoogste in Europa

De inflatie in Nederland is vorige maand opgelopen tot 3,2 procent. Daarmee heeft Nederland het op twee na hoogste inflatiecijfer van de Europese Unie. Alleen Roemenië (4,5 procent) en Estland (4,1 procent) doen het slechter.

De inflatie is in Nederland bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde percentage voor de Europese Unie, dat in juni op 1,7 uitkwam. In Nederland werken de btw-verhoging van afgelopen oktober en andere lastenverzwaringen door in een hogere inflatie.

De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank streven naar een inflatie van minder dan, maar rond de 2 procent. Het gemiddelde cijfer van de eurozone (1,6 procent) voldoet daaraan. Dat de twee eurolanden Estland en Nederland daar ver boven liggen, zal voor de ECB geen reden tot ingrijpen zijn.

Bovendien heeft de ECB begin deze maand besloten de rente nog een aanzienlijke tijd op de huidige recordlaagte van 0,5 procent of lager te houden. Tijdens die vergadering waren veel presidenten van nationale centrale banken voorstander van een verdere verlaging. Dat kan het voor bedrijven makkelijker maken om een lening te krijgen, maar het kan ook de inflatie verder doen oplopen. De spaarrentes houden de inflatie in Nederland al lang niet meer bij.

De hoge inflatie werkt ook negatief door in de export. In de eerste vier maanden van dit jaar is het volume van de Nederlandse uitvoer met 1 procent gekrompen, terwijl dat van de buurlanden Duitsland en België met 1 procent steeg. Economen hopen juist dat het herstel van de Nederlandse economie begint met een verbetering van de export.