Ik houd tijd over om muziek te maken

Verdienen & uitgeven // Erik Seyferth (32) is webdeveloper en zzp’er bij zijn bedrijf Goat Productions Daarnaast besteedt hij veel tijd aan muziek maken // Erik woont samen met zijn vriendin in een huurhuis

Het huishoudboekje van Erik Seyferth (32) Foto: Peter de Krom

In

‘Ik werk voor reclamebureaus aan websites voor grote bedrijven als KLM en Volkswagen. Ik ben autodidact, ik heb maar een half jaar informatica gestudeerd. Destijds deed mijn broertje klussen voor een webbureau en daar mocht ik ook komen werken. Mijn broer was toen 14 ofzo, maar ze waren lyrisch over hem: hij was hun whizzkid. Zelf was ik ook nog maar 19. Na een tijdje werd ik gepromoveerd tot technical manager.

„Toen de internetbubbel na anderhalf jaar barstte, ging het bedrijf failliet en kreeg ik een gouden handdruk. Daarna had ik samen met mijn broer een bedrijf, Wipkip. Vorig jaar hebben we dat gesplitst in twee eenmanszaakjes. Samenwerken doen we nog wel, maar het is voor ons beter elk onze eigen financiën te regelen.

„Mijn omzet ligt tussen de 4.000 en 5.000 euro per maand, daaruit betaal ik mezelf salaris. Ik vind dat ik heel relaxed verdien, van de crisis heb ik geen last. Er is zelfs iets meer werk voor freelancers, omdat vaste krachten ontslagen worden. Ik zou kunnen groeien, maar ik houd het bewust klein: ik wil geen manager worden.

„Ik zing, schrijf liedjes en speel gitaar en piano, ik heb verschillende bands. Daar ben ik vrij ambitieus in. Niet omdat ik er geld mee wil verdienen, maar omdat ik met eigen nummers op een goed niveau wil optreden. Ik werk tussen de 20 en 30 uur in de week, vanuit huis. Zo houd ik tijd over voor muziek, die luxe heb ik. Fulltime op kantoor zitten is niks voor mij, ik voel me dan gevangen. Ik kan me nog levendig herinneren dat ik, toen ik voltijd in dienst was, jaloers uit het raam staarde naar de mensen buiten.”

Uit

‘Voor mijn vriendin is geld iets belangrijker dan voor mij. Ze doet niets liever dan reizen, en als we even wat minder hebben, krijgt ze het gevoel dat dat niet meer kan. Ik hou ook van reizen, maar schrik niet als er eens wat minder binnenkomt. Mijn vriendin wil dan meteen iets doen aan onze uitgaven, terwijl ik denk: dat geld komt heus wel weer.

„We hebben het weinig over geld, we zijn er allebei makkelijk in. Wel fantaseren we soms over wat we zouden doen als we rijker waren. We houden van het buitenleven, het liefst kopen we een vakantiehuis ergens in Nederland. Mijn vriendin is arts, als ze in de toekomst misschien medisch specialist wordt, kunnen we ons zo’n huis wie weet veroorloven.

„Rood staan kan ik al heel lang niet meer. Ik stond ooit, na een reis naar Australië, 3.000 euro in de min. De bank kwam toen met allerlei dreigementen. Gelukkig heb ik geld van mijn opa kunnen lenen, en hem later in stapjes terugbetaald.

„Als zzp’er bouw ik geen pensioen op. Ik wil nu aan lijfrentesparen beginnen. Maar niet omdat ik het erg vind om tegen die tijd door mijn vriendin onderhouden te moeten worden. Stel dat er straks kinderen komen, dan is de kans ook groot dat ik – als de thuiswerker – voor die kinderen ga zorgen, en minder werk. Dan maak ik mezelf financieel afhankelijk van haar, daar heb ik helemaal geen moeite mee. Je weet alleen nooit wat de toekomst brengt, dus vind ik dat ik toch iets van een pensioen moet regelen.”

Ook vertellen over je inkomsten en uitgaven in deze rubriek? Aanmelden kan via werk@nrc.nl

    • Cecile Elffers