Ik houd tijd over om muziek te maken

Erik Seyferth (32) is webdeveloper en zzp’er bij zijn bedrijf Goat Productions Daarnaast besteedt hij veel tijd aan muziek maken Erik woont samen met zijn vriendin in een huurhuis

‘Ik werk voor reclamebureaus aan websites voor grote bedrijven als KLM en Volkswagen. Ik ben autodidact, ik heb maar een half jaar informatica gestudeerd. Destijds deed mijn broertje klussen voor een webbureau en daar mocht ik ook komen werken. Mijn broer was toen 14 ofzo, maar ze waren lyrisch over hem: hij was hun whizzkid. Zelf was ik ook nog maar 19. Na een tijdje werd ik gepromoveerd tot technical manager.

„Toen de internetbubbel na anderhalf jaar barstte, ging het bedrijf failliet en kreeg ik een gouden handdruk. Daarna had ik samen met mijn broer een bedrijf, Wipkip. Vorig jaar hebben we dat gesplitst in twee eenmanszaakjes. Samenwerken doen we nog wel, maar het is voor ons beter elk onze eigen financiën te regelen.

„Mijn omzet ligt tussen de 4.000 en 5.000 euro per maand, daaruit betaal ik mezelf salaris. Ik vind dat ik heel relaxed verdien, van de crisis heb ik geen last. Er is zelfs iets meer werk voor freelancers, omdat vaste krachten ontslagen worden. Ik zou kunnen groeien, maar ik houd het bewust klein: ik wil geen manager worden.

„Ik zing, schrijf liedjes en speel gitaar en piano, ik heb verschillende bands. Daar ben ik vrij ambitieus in. Niet omdat ik er geld mee wil verdienen, maar omdat ik met eigen nummers op een goed niveau wil optreden. Ik werk tussen de 20 en 30 uur in de week, vanuit huis. Zo houd ik tijd over voor muziek, die luxe heb ik. Fulltime op kantoor zitten is niks voor mij, ik voel me dan gevangen. Ik kan me nog levendig herinneren dat ik, toen ik voltijd in dienst was, jaloers uit het raam staarde naar de mensen buiten.”