Homohuwelijk mogelijk in Engeland en Wales

Lobbyisten voor het homohuwelijk rijden voorbij het Britse parlement. Het Lagerhuis heeft een wet aangenomen die het homohuwelijk in Engeland en Wales mogelijk maakt. Foto AFP / Andrew Cowie

Het Britse Hogerhuis heeft een wet aangenomen waardoor homo- en lesbische stellen in Engeland en Wales kunnen trouwen. De eerste huwelijken worden volgende zomer verwacht. Waarschijnlijk zet koningin Elizabeth haar handtekening nog deze week.

De wet geldt voor zowel kerkelijke als burgerlijke huwelijken. De goedkeuring was grotendeels een formaliteit. Het Lagerhuis had eerder enkele kleine aanpassingen verricht waarna de wet op advies van de fractieleiders van de Conservatieven, Labour en de Liberal Democrats door het Hogerhuis kwam.

Religieuze organisaties kunnen vanaf nu homohuwelijken sluiten, maar zijn hiertoe niet verplicht. De Anglicaanse kerk in Engeland en Wales is zelfs uitgesloten van het sluiten van homohuwelijken omdat de kerk er fel tegenstander van is. Door de uitsluiting wordt voorkomen dat ze niet later alsnog via de juridische weg kunnen worden gedwongen om de huwelijken te sluiten.

    • Anouk Eigenraam