Hoe schuldig is die ? cazzo

Costa Concordia // Kapitein Francesco Schettino stond als één van de eersten aan wal, nadat cruiseschip Costa Concordia op de rotsen liep 32 mensen kwamen om Vandaag begint het proces tegen Schettino

The Costa Concordia cruise ship lies on its side in the Tuscan Island of Isola del Giglio, Monday, July 15, 2013. Salvage crews are working against time to right and remove the shipwrecked Costa Concordia cruise ship, which is steadily compressing down on itself from sheer weight onto its granite seabed perch off the Tuscan island of Giglio. Salvage master Nick Sloane said Monday that the Concordia has compressed some 3 meters (10 feet) since it came to rest on the rocks Jan. 13, 2012 after ramming a jagged reef during a stunt ordered by the captain that cost the lives of 32 people. (AP Photo/Gregorio Borgia) AP

Als je in zijn eigen taal ‘Ga aan boord, lul’ tegen een Italiaan zegt, begrijpt hij meteen dat je dat niet letterlijk bedoelt. Het is een code geworden, wekenlang een van de meest gebruikte hashtags op Twitter, een zinnetje dat staat voor foute bravoure, plichtsverzaking en lafheid.

‘Vada a bordo, cazzo’ was de woedende reactie van een kapitein van de kustwacht in een telefoongesprek met kapitein Francesco Schettino van het cruiseschip Costa Concordia, om kwart voor twee ’s nacht op 14 januari vorig jaar. In een riskante ‘zeemansgroet’ was het 290 meter lange schip een paar uur eerder vlak langs het Toscaanse eiland Giglio gevaren. Het cruiseschip raakte een rots en de romp scheurde open over een lengte van zeventig meter. De Costa Concordia maakte slagzij en onder de 3.200 toeristen aan boord brak paniek uit. Maar kapitein Schettino was een van de eersten die het schip verliet en de vaste wal wist te bereiken, enkele tientallen meters verder. In het bewuste telefoongesprek direct na de ramp vertelde hij de kustwacht dat hij had besloten de reddingswerkzaamheden vanaf de kant te begeleiden.

Uitstekend gereageerd

Gegeneerd haalden Italiaanse kranten een uitspraak van Churchill aan. Heerlijk, zo’n reis op een Italiaans schip, zei de Britse staatsman ooit: onovertroffen, superbe dienstverlening en in een noodsituatie doen ze niet aan die onzin van vrouwen en kinderen eerst.

Vandaag begint het proces tegen Schettino. Hij wordt onder meer beschuldigd van dood door schuld: na de ramp zijn dertig doden geborgen, twee opvarenden zijn nooit gevonden. Zijn advocaten willen honderden mensen laten getuigen om hun cliënt vrij te pleiten. Hij beweert dat hij juist uitstekend heeft gereageerd door het water makende schip in ondiep water te brengen, zodat het met al zijn opvarenden niet volledig zou zinken – het ligt nu nog steeds op zijn kant.

Maar opvarenden hebben verteld hoe Schettino meer aandacht had voor een blonde Moldavische schone dan voor de koers van het schip. Onderzoekers voor justitie hebben vastgesteld dat de communicatie tussen Schettino en zijn Indonesische stuurman veel te wensen overliet. En dat hij snel van boord ging om beter het reddingswerk te coördineren, wordt door vrijwel niemand geloofd.

Ook anderen hebben fouten gemaakt in deze ramp. De stuurman en drie andere officieren van de bemanning hebben in ruil voor een schuldbekentenis een akkoord weten te sluiten met justitie; de details hiervan moeten later deze maand bekend worden. Ook de crisismanager van Costa Cruises, de eigenaar van het schip, die de ernst van de situatie veel te laat heeft onderkend, heeft een deal gekregen. Zijn bedrijf, onderdeel van de Amerikaanse Carnivalgroep, is daarnaast in april akkoord gegaan met een boete van 1 miljoen euro om onder strafrechtelijke vervolging uit te komen. De meeste mensen die niet gewond zijn geraakt of geen familie of dierbaren hebben verloren, zijn akkoord gegaan met het aanbod van Costa Cruises van een schadevergoeding van 11.000 euro.

Zonnebril op en gel in het haar

Maar de 52-jarige Schettino, meestal met zonnebril op en gel in zijn krullende haren, kwam niet onder een proces uit. Daarvoor wordt hij te veel gezien als hoofdschuldige aan een onverantwoordelijke manoeuvre. En vooral als iemand die zijn plicht heeft verzaakt jegens de 3.200 passagiers en de ruim duizend bemanningsleden.

Al een paar dagen na de ramp heeft Costa Cruises gezegd dat Schettino fouten heeft gemaakt, niet alleen als verantwoordelijke voor de koers van het schip, maar ook als de man die de evacuatie had moeten leiden. In juli vorig jaar werd hij ontslagen. Schettino vecht het ontslag aan.

Het strafproces wordt gehouden in de kuststad Grosseto. Wegens de verwachte enorme belangstelling is er een theater voor omgebouwd, met een duizendtal plaatsen. De rechtszaak had vorige week dinsdag moeten beginnen, maar wegens een nationale staking van advocaten in Italië is hij doorgeschoven naar vandaag.

In een aantal documenten van vóór de ramp wordt Schettino geprezen als een bekwame zeeman. Schettino heeft gezegd dat hij het proces met vertrouwen tegemoet ziet, en dat hij ervan overtuigd is dat hij „in alle rust de feiten kan vertellen’’. Maar één van de getuigen die de openbare aanklager heeft opgeroepen is Gregorio De Falco, de kapitein van de kustwacht die met Schettino belde. Hij waarschuwde toen al, in dat gesprek: „Kijk Schettino, u mag uzelf dan uit zee hebben gered, maar ik zal ervoor zorgen dat u een heel zware tijd krijgt... Ik zal ervoor zorgen dat u heel veel problemen krijgt. Ga aan boord, lul.”

    • Marc Leijendekker