Opinie

    • Wubby Luyendijk

Hella en het nieuws

Hella van der Wijst (r) op zoek naar Hot Lips.

Haar opluchting spatte van het scherm. Dat zag je direct bij Het gevoel van de Vierdaagse. Huppelend tussen de hospikken. Opgewekt op zoek naar de Hollandse Hot Lips. En uitgelaten dansend tussen de bergschoenen. Hella van der Wijst mocht weer wandelen voor de camera. Keigaaf vindt ze dat.

Na nog geen jaar vertrekt Hella van der Wijst als presentator bij Brandpunt. Ze gaat journalistieke programma’s vanuit mensen maken, staat in het persbericht, „dat past bij mijn drijfveer en kracht”. Trouwe kijkers zagen dat aankomen. Wie kan zich handhaven naast ijdeltuiten als Sven Kockelmann en Fons de Poel. Mannen bij wie de nieuwshormoontjes door de aderen spuiten. Die gesprekspartners bevelen een verhaal te vertellen en snel graag. Die hun ego ontlenen aan het aantal gegrilde studiogasten.

Empathische Hella warmt zich liever aan idealen en varkenslijven, blogt ze, dan aan nieuws. Onbeholpen introduceerde ze vorig jaar haar vraaggesprek met Ayaan Hirsi Ali. „Vooral kennen we Ayaan van de moord op Theo van Gogh.” Ook haar portret over ‘de mindhunters bij de politie’ zondag in Brandpunt miste focus. Amper leerden we iets over de mysteries van het daderprofiel, sensatiebeelden zetten de toon – het tunneltje van de ontvoering van Gerrit Jan Heijn, een lijk zonder handen en hoofd. Met als resultaat: een bevreemdend allegaartje over (lust)moordenaars en gewelddadige stalkers, waarbij ook Heleen Mees nog voorbij kwam.

Nee, dan nieuwstelevisie volgens Sven Kockelmann. In Oog in Oog ging hij gisteravond in debat met burgemeester Eberhard van der Laan, de beste in zijn vak volgens Vrij Nederland. Het ging over draaideurcriminelen en Amsterdamse grondpolitiek. De interviewer kreeg geen poot aan de grond. Van der Laan fileerde de presentator in plaats van andersom. Kockelmann had zich niet goed voorbereid, de papierberg op tafel ten spijt. Zit hij al te veel met zijn hoofd bij zijn nieuwe interviewprogramma?

Brandpunt krijgt het komend seizoen lastig. Kockelmann presenteert afwisselend met Eva Jinek een dagelijkse talkshow op Nederland 2. Er moet een opvolger komen voor Van der Wijst – een vrouw hoop ik. Maar de grootste krachttoer wordt de slag met Nieuwsuur. Vanaf januari zendt de concurrent ook op zondag uit. En wie gaat er na de actualiteiten bij NOS/NTR nog lijken kijken bij de KRO? Ik pas.

Wubby Luyendijk vervangt tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Wubby Luyendijk