Froome wint zeventiende etappe - Mollema podiumplaats voorlopig kwijt

Geletruidrager Christopher Froome heeft de individuele etappe van 32 kilometer gewonnen. Foto Reuters / Eric Gaillard

De Britse geletruidrager Chris Froome heeft de zeventiende etappe gewonnen, en daarmee zijn eerste positie versterkt. Hij heeft een voorsprong van negen seconden op de Spanjaard Alberto Contador, die tweede staat. Mollema heeft zijn podiumplaats verloren en staat nu vierde in het klassement.

Froome fietste de tijdritetappe van 32 kilometer tussen Embrun en Chorges in 51.33 minuten. Hij gold vooraf als de grote favoriet, maar gaf op de top van de tweede klim nog elf tellen toe op Contador. In het laatste deel maakte hij die achterstand, mede door zijn klimfiets te verruilen voor een tijdritexemplaar, ruimschoots goed. Contador werd tweede in 51.42. Daarmee was hij een seconde sneller dan Rodriguez. Kreuziger werd vierde.

Froome verraste zichzelf met zijn prestatie, zegt hij tegen persbureau Novum:

“Ik kon het niet geloven toen ik over de lijn kwam en zag dat ik de snelste tijd had. Ik wilde het tijdverlies beperken met het oog op de dagen die nog komen.”

Froome lag bij alle tussenpunten achter op Contador. Hij denkt dan ook dat zijn keuze om op de top van de tweede klim zijn gewone fiets in te wisselen voor een tijdritfiets het verschil kan hebben gemaakt.

“Ik merkte bij de verkenning dat ik een grotere versnelling nodig had op de tweede afdaling. Die had ik dus op de tijdritfiets laten monteren.”

Dat Froome heeft gewonnen, was niet verrassend, zegt onze Tour-redacteur Derk Walters:

“Froome is zowel de beste klimmer, als de beste tijdrenner. Dus hij had vandaag zijn beste twee disciplines bij elkaar. Het was nog wel even spannend, met Contador. Halverwege haalde hij de achterstand in. Wat opvallend is, is dat Froome voor het laatste deel van fiets is gewisseld. Hij ging op een gewone fiets de berg op, en de laatste afdaling deed hij op een tijdritfiets. Je zou zeggen dat je daardoor 10 a 15 seconden verliest. Maar ze hebben berekend dat de winst die je pakt door zo’n wissel, meer is dan het tijdverlies. Misschien heeft hij wel van Contador gewonnen doordat hij van fiets wisselde.”

Mollema verliest voorlopig podiumplaats

Bauke Mollema zakte van de tweede naar de vierde plaats in het klassement. De Groninger gaf in de klimtijdrit te veel tijd toe op Alberto Contador en Roman Kreuziger, die nu de naaste belagers zijn van Chris Froome. Ook Laurens ten Dam moest terrein prijsgeven in het klassement. Hij ziet Nairo Quintana passeren en staat nu zevende.

Mollema wist de schade in het laatste deel, ondanks een glijpartij in een bocht waarbij hij de dranghekken raakte, enigszins te beperken. De kopman van Belkin noteerde de elfde tijd op 2.09 van Froome. Ten Dam finishte als zestiende op 2.29 en was daarmee even snel als Lieuwe Westra.

Walters zegt dat hij Mollema iets beter had ingeschat:

“Hij is elfde geworden deze klimtijdrit en verliest twee minuten op Froome. Dat is op zichzelf geen slechte prestatie. Maar bij de Ronde van Zwitserland, een maand hiervoor, werd hij derde. Ik had daardoor verwacht dat hij nu ook bij de zeven beste renners zou horen. Mollema zei zelf al dat hij niet zulke goede benen had vandaag.”

De Nederlands kampioen tijdrijden ging lang aan de leiding, maar zag Tejay van Garderen als eerste onder zijn tijd duiken. Voor de Amerikaan leek een topklassering in de maak toen het ging regenen. Voordat de favorieten aan bod kwamen was het evenwel weer droog.

Met drie zware Alpenritten voor de boeg, zal het tijdverlies hard aankomen bij Mollema. Hij heeft nu een achterstand van 1.49 op Contador en 1.32 op Kreuziger. Froome lijkt definitief uit het zicht. Op de Brit geeft Mollema 6.23 toe. Ten Dam staat ruim een minuut achter Rodriguez, terwijl Quintana nog 23 tellen voor staat op de Spanjaard.

Maakt Mollema nog kans op een podiumplaats? Walters:

“Ik denk zelf eerlijk gezegd dat het bekeken is. Ik zeg niet dat hij geen kans meer heeft, maar je zag in de afgelopen bergritten al dat Contador en Kreuziger hem in de nek hijgen. Dus los van deze tijdrit had ik al verwacht dat ze nog voorbij zouden komen. Ik zie het niet zo snel gebeuren dat hij deze verloren tijdrit nog terugpakt. Bijna twee minuten inhalen… dat wordt heel lastig.”

Twitter avatar hendriksmj Martijn Hendriks De twee tijdritten van de toptien zoals ie vanochtend was, met elkaar vergeleken. http://t.co/fJP98Q2D3q

Jean-Christophe Péraud verlaat Tour

Jean-Christophe Péraud heeft de Tour de France alsnog verlaten. De nummer negen van het algemeen klassement viel in de tijdrit twee kilometer voor de finish en moest opgeven. Eerder op de dag was de Fransman van AG2R bij de verkenning van de zeventiende etappe ook al gevallen en toen liep hij een breukje in zijn rechtersleutelbeen op.

Péraud is de 21e uitvaller deze Tour. Eerder vandaag bleek ook Gorka Izagirre al te hebben opgegeven. De Spanjaard van Euskaltel had koorts. Het peloton bestaat nu nog uit 177 renners.

Etappe-uitslag:

1 Christopher Froome (Sky) 51:33
2 Alberto Contador (Team Saxo Tinkoff)
3 Joaquim Rodriguez (Katyusha)
4 Roman Kreuziger (Team Saxo Tinkoff)
5 Alejandro Valverde (Movistar)

Klassement:

1 Christopher Froome (Sky) 66:07:09
2 Alberto Contador (Team Saxo Tinkoff)
3 Roman Kreuziger (Team Saxo Tinkoff)
4 Bauke Mollema (Belkin)
5 Nairo Quintana (Movistar)

Tour de France zeventiende etappe. ANP

Tour de France zeventiende etappe. ANP


Etappekaart via Cycling the Alps

    • Mirjam Remie