Formule 1-tycoon Ecclestone aangeklaagd voor omkoping

De Britse Formule 1-tycoon Bernie Ecclestone wordt door de Duitse justitie aangeklaagd voor omkoping van een Duitse bankier. Foto AP / Peter Steffen

Bernie Ecclestone, de baas van de Formule 1, wordt door de Duitse justitie aangeklaagd voor omkoping, meldt persbureau AP. Tegen Ecclestone loopt al langer een onderzoek omdat hij smeergeld betaald zou hebben aan een Duitse bankier.

De 82-jarige Ecclestone zei tegenover een rechtbank in München dat hij zich onder druk gezet voelde om het bedrag aan de bankier uit te keren omdat hij vreesde dat hij zou worden aangegeven bij de Britse belastingdienst.

Ecclestone vertelde aan AP dat zijn advocaten de aanklacht “hebben geaccepteerd” en dat zij daarop nog moeten reageren. De Formule 1-baas bevestigde dat hij van omkoping wordt verdacht maar zegt zelf “niks illegaals” gedaan te hebben.

De voormalige directeur risico’s bij de Bayerische Landesbank, Gerhard Gribkowsky, werd vorig jaar tot 8,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor corruptie, misbruik van vertrouwen en fiscale fraude. Gribkowsky was in 2006 namens de Bayerische Landesbank verantwoordelijk voor de verkoop van Formule 1-aandelen aan Ecclestones investeringsmaatschappij CVC Capital.

Volgens de Duitse justitie handelde hij bij de verkoop frauduleus en heeft hij voor miljoenen euro’s aan steekpenningen ontvangen. De deal met Ecclestones investeringsmaatschappij CVC Capital leverde de Bayerische Landesbank volgens de Duitse justitie een verlies op van 66 miljoen euro.

    • Judith Laanen