Familie ontvoerd Nederlands stel Jemen wil ze zo snel mogelijk vrij

Berendsen en Spiegel op beeld uit de video die gisteren openbaar werd. Still uit video.

De familie van de vorige maand in Jemen ontvoerde journaliste Judith Spiegel, heeft gisteravond in het programma Knevel en Van den Brink in een verklaring gereageerd op haar ontvoering en die van haar man Boudewijn Berendsen. De familie laat weten dat het ministerie van Buitenlandse Zaken er “volop mee bezig is”.

In de verklaring staat:

“We beseffen dat het beleid is dat er niets wordt losgelaten. Wat wel wordt losgelaten is als eerste bij ons bekend. Maar onze enige prioriteit is dat Judith en Boudewijn zo snel mogelijk vrijkomen en in veiligheid zijn.”

Verder verklaart de familie te waarderen hoe de media tot dusverre met de kwestie omgaan.

Bekijk hier het deel van de uitzending:

Filmpje van het stel

Spiegel en man Berendsen werden vorige maand ontvoerd in de stad Sana’a. Spiegel werkt in Jemen als correspondent voor onder andere NRC Handelsblad, de NOS, Elsevier en de Wereldomroep. Haar opdrachtgevers, vrienden en familie hebben al enige tijd contact met elkaar over de ontvoeringszaak. Maandag dook een filmpje op waarin het stel Nederland oproept in actie te komen voor hun vrijlating.

Wie de Nederlanders heeft ontvoerd is, niet bekend. Jemen is berucht om de vele ontvoeringen van buitenlanders, die vaak na betaling van losgeld worden vrijgelaten. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zei dinsdag dat Nederlanders die het slachtoffer zijn van ontvoeringen ‘altijd en overal de volledige aandacht hebben’.

In Column schreef Spiegel over ontvoering

Spiegel schreef in maart dit jaar in NRC al dat ontvoeringen in Jemen een harder karakter krijgen, sinds de regering in Sana’a niet meer betaalt. In haar column beschreef ze zelf hoe recente ontvoeringen in het land haar deden realiseren dat ze nergens meer veilig was, en hoe de angst bij haar groeide dat het haarzelf zou overkomen.

    • Anouk Eigenraam