Extremisme // Noor opgepakt wegens beramen terreuraanslag

De politie in Frankrijk heeft een Noor opgepakt, die met Anders Breivik in verband wordt gebracht. Hij zou ervan verdacht worden een grote terroristische aanslag te hebben voorbereid. Het gaat om de 40-jarige Kristian ‘Varg’ Vikernes, een Noorse blackmetal-muzikant en al eerder veroordeeld moordenaar en brandstichter. Zijn Franse vrouw, Marie Cachet, is ook opgepakt, zo berichtte de aanklager. Vikernes zou een van de mensen zijn die een kopie van het extremistische manifest van Breivik ontving, voordat die 77 mensen doodde in Noorwegen. Op zijn website bespreekt Vikernes het manifest en uit hij kritiek op het feit dat Breivik meer onschuldige Noren doodde dan moslims. Hij noemt Breivik een ‘christian loser’ en zichzelf een ‘heiden’. NRC