Eigenaar verbrande werken Kunsthalroof: dit is eeuwig zonde

De Rotterdamse familie Cordia, eigenaar van de zeven werken die in oktober uit de Rotterdamse Kunsthal werden gestolen, laat weten dat het “eeuwig zonde” is dat de kunstwerken “er naar alle waarschijnlijkheid” niet meer meer zijn. Gisteren werd bekend dat het vrijwel zeker is dat de schilderijen, met een verzekerde waarde van 17,1 miljoen euro, zijn vernietigd.

De Kunsthal in Rotterdam.
De Kunsthal in Rotterdam. Foto ANP / Ed Oudenaarden

De Rotterdamse familie Cordia, eigenaar van de zeven werken die in oktober uit de Rotterdamse Kunsthal werden gestolen, laat weten dat het “eeuwig zonde” is dat de kunstwerken “er naar alle waarschijnlijkheid” niet meer meer zijn. Gisteren werd bekend dat het vrijwel zeker is dat de schilderijen, met een verzekerde waarde van 17,1 miljoen euro, zijn vernietigd.

De familie Cordia in een verklaring aan NRC:

“De enige reactie die wij als familie naar buiten willen brengen is dat het eeuwig zonde is dat deze kunstwerken er, naar alle waarschijnlijkheid, niet meer zijn en dus niet voor zowel het publiek als voor ons als familie te aanschouwen zijn. En dit allemaal door de “hebzucht” van een ander.”

Uit de resultaten van een onderzoek naar de asresten uit de potkachel van één van de verdachten blijkt dat er meerdere sporen van verbrande olieverfschilderijen zijn aangetroffen, zo zei het hoofd van het team dat in opdracht van het Roemeense opsporingsteam DIICOT onderzoek heeft gedaan naar asresten uit de kachel van één van de verdachten. De resultaten van het onderzoek komen overeen met verklaringen in de ruim 142 pagina’s tellende tenlastelegging, in bezit van NRC, die de Roemeense aanklagers gisteren hebben afgerond. Daaruit blijkt dat één van de verdachten in een verhoor heeft toegegeven dat ze alle zeven werken heeft verbrand.

“Eén plus één is twee,” aldus Ernest Oberländer-Tarnoveanu, directeur van het Roemeens Nationaal Historisch Museum. Een onderzoeksteam van zijn museum onderzocht de asresten die werden aangetroffen in de verwarmingskachel in het huis van één van de verdachten.

Kunsthal: laatste sprankje hoop definitief vervlogen

De definitieve resultaten van het onderzoek naar de asresten zijn nog niet naar het Roemeense Openbaar Ministerie gestuurd. Het OM in Rotterdam, dat zegt continu op de hoogte te worden gehouden van het onderzoek, kan dan ook nog niet bevestigen dat de schilderijen zijn verbrand. “Volgens onze informatie loopt het onderzoek nog.” De Kunsthal laat weten nog een klein beetje hoop te houden zolang ze nog niks hebben gehoord van het OM. “Als dit nieuws waar is, dan is het laatste sprankje hoop definitief vervlogen. Dat zal iedere kunstliefhebber aan het hart gaan en het onderstreept de zinloosheid van deze daad.”