Een vergezocht seksueel spel

Unconditional. Regie: Bryn Higgins. Met: Harry McEntire, Christian Cooke, Madeleine Clark. In: 2 bioscopen.

Dat Unconditional begint als een onvervalst grauw Engels kitchen sink-drama in Newcastle, is vooral afleidingsmanoeuvre. Want tv-veteraan Bryn Higgins betreedt in zijn speelfilmdebuut een terrein dat Ken Loach en Mike Leigh ver voorbij is, zo vergezocht komt het over. Valt er achter die verveloze deuren soms geen echte drama’s te vinden?

Regisseur Higgins gebruikt liever zijn fantasie, en zo komen we dus via tweelingbroer en -zus Owen en Kristen in contact met krediethaai Liam, die de tieners meesleept in een vreemd seksueel spel. Hij heeft het op Owen voorzien, die hij in vrouwenkleren hult en Kristen noemt, en zo zitten we opeens in een psychothriller. Dat spel met identiteiten – wie je bent, of we niet allemaal een Pygmalion nodig hebben om onszelf te zien – intrigeert even, maar is uiteindelijk te gratuit uitgewerkt.

    • Dana Linssen