Dramatische oproep

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de ontvoering van NRC-medewerker Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen in Jemen zijn ‘volledige aandacht heeft’. Het ministerie reageert hiermee op de dramatische video-oproep van het paar, die maandag via Facebook breed aandacht kreeg. In de video vragen Spiegel en Berendsen, die begin juni in Jemen werden ontvoerd, Nederlanders iets te doen, omdat ze vrezen te worden gedood.

Het is onduidelijk wanneer het filmpje is gemaakt. Spiegel stelt in de opname dat het stel ‘een groot probleem heeft’: „We hebben in het begin de ambassadeur gesproken en we hebben hem uitgelegd wat de voorwaarden zijn om hieruit te komen. Tot nu toe is er niets gebeurd, is er geen beweging geweest.” Het is nog onduidelijk wie er achter de ontvoering van het stel zitten en wanneer het filmpje is opgenomen. Spiegel zegt in de opname wel dat de gijzelnemers gewapend zijn.

Spiegel werkt met haar man, die in verzekeringen doet, in de Jemenitische hoofdstad Sana’a als correspondent voor onder andere NRC Handelsblad, de NOS, Elsevier en de Wereldomroep. Haar opdrachtgevers, vrienden en familie hebben al enige tijd contact met elkaar over de ontvoeringszaak. NRC