denken@nrc.nl

Er kan wel degelijk een monopolie op broccoli ontstaan

verwacht Michael Pantlin uit Hoofddorp

‘Monsanto is nu eigenaar broccoli’, kopte de rubriek next checkt op 10 juli. Het is een bewering van de actiegroep ‘No Patents On Seeds’, gericht tegen Monsanto, wereldleider in de agro-industrie op het gebied van genetische modificatie.

Next checkt beoordeelde de bewering als onwaar, want het gaat hier alleen maar om één bepaalde soort broccoli, niet om alle soorten broccoli. Dat is een correcte conclusie, maar de invalshoek van ‘No Patents No Seeds’ gaat volgens mij vooral over het economische eigendom.

De broccoli-uitvinding waarover het hier gaat, maakt het mogelijk broccoli voortaan machinaal te oogsten, wat tot dusver niet economisch haalbaar was. Machinaal oogsten zal de kostprijs van broccoli aanzienlijk doen dalen, waardoor dit soort broccoli populair wordt en de markt zal overheersen. Andere soorten broccoli zullen dan langzaam verdwijnen. Op zich een goede zaak, mits de voedingswaarde van dit soort broccoli niet minder is dan van ‘gewone’ broccoli.

Het effect is dat uiteindelijk een commercieel bedrijf in de praktijk over de toekomst van (bijna) alle broccoli zal beslissen, want dit octrooi maakt het voor anderen onmogelijk dit soort broccoli te ontwikkelen. Bovendien is zaad uit dit soort broccoli nu ook eigendom van Monsanto, dat zonder toestemming niet mag worden gebruikt. Monsanto beslist over de prijs van de zaden, over de verdere ontwikkeling van deze soort en de afstammelingen. Op de lange duur zal Monsanto in de praktijk wel ‘eigenaar’ van broccoli worden.

7.500 euro voor ouwe typemachines van W.F. Hermans is goed betaald

vindt Elbrich de Jong uit Oudewater

Niet elke verzameling heeft museale waarde, ook niet wanneer de verzamelaar W.F. Hermans heet.

Er is ophef ontstaan omdat een boekhandel uit Gent deze collectie mag kopen voor 7.500 euro. Een blik op Marktplaats leert dat dit bod van de Gentse boekhandel buitengewoon genereus is: de meeste oude typemachines worden er vrijwel gratis weggegeven. Hermans hield van België, hij zou er geen problemen mee hebben!

    • Michael Pantlin
    • Elbrich de Jong